Hallå där Therese Nilsson i Österslöv...

...som tillsammans med vänner startat ett ideellt café. Hur gick det till?
- Det började med att jag, Sofie och Jonas Appring samt Ola Petersson, som alla är nyinflyttade i byn spekulerade i hur vi kunde göra byn mer levande. Vi ville se om det fanns något intresse bland byborna. Vi delade ut lappar i brevlådorna i Österslöv och Balsby och kallade till ett möte för att diskutera hur den nystartade gruppen, "Österslövs aktivitetsgrupp", skulle kunna jobba vidare för att få igång byarna. Gruppen är en del av Österslövs Bygdegårdsförening. Bygdegården har tidigare varit en naturlig samlingsplats i byn, och det önskar vi att den ska bli igen. Alla på mötet var rörande överens om att det behövde anordnas fler aktiviteter i byn. Olika förslag kom fram och vi enades om att börja med att starta ett sommarcafé.

Hur driver ni caféet?
- Genom frivilliga krafter. Ett tjugotal intresserade och engagerade människor i byn har renoverat lokalen, handlat in möbler och sytt gardiner. Vi har även startat en sida på Facebook. Gruppen ansökte och beviljades bidrag från Leader Unga Ess på 30 000 kronor för att rusta upp den tilltänkta cafélokalen i bygdegården. Förutom upprustningen har pengarna använts till ingredienser vid bakning samt inköp av bland annat glass. Bidraget innebär att Österslövs Bygdegårdsförening inte har behövt satsa några egna pengar i caféverksamheten. Eventuell vinst som caféet inbringar kommer oavkortat att gå till framtida aktiviteter för invånarna på landsbygden.

Hur fick ni idén?
- Ett café passar alla åldrar, gammal som ung, samt blir en naturlig träffpunkt och samlingsplats. Söndagar mellan klockan 13-16 tänker vi är en bra dag och tid att fika på. Förhoppningsvis lockar det även folk från stan ut på landet då fiken i stan oftast har stängt på söndagar.

Vad kommer ni att servera?
-En tallrik med fem olika sorters hembakta kakor, en liten kaktallrik med två olika sorter samt glass och våfflor. Varannan vecka kommer vi att baka nya sorters kakor, dels för att variera utbudet men även för att träffas och ha trevliga bakdagar tillsammans. Våra kakrecept kommer att samlas i en skrift som ska säljas på plats.
 
 
 

Publicerad 20 July 2012 09:39

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag