"Min trädgård är en lisa för själen"

Helenas nya hobby har gett henne en lugnare tillvaro och en plats att ladda batterierna

Av
Helene Nordgren

BJÄRNUM.  - Upplevelsen är det viktiga. Det jag vill ge till mig själv vill jag även ge till andra. Nämligen vikten av att vårda sin själ och känna välbefinnande.

Det säger Helena Thimansson på Backslingan i Bjärnum som öppnar sin trädgård för allmänheten på söndag i samband med det rikstäckande projektet Tusen Trädgårdar.

I sin knappt två tusen kvadratmeter stora trädgård som är indelad i flera olika tema-avdelningar finns en gemensam nämnare, och det är växten lavendel. I trädgården finns det över hundra olika sorter.
- Lavendel har så många olika goda egenskaper. Förutom att den doftar gott, är vacker att se på, är lättodlad så är den också i många fall ätlig och kan användas som läkeört, säger Helena som först de senaste sju åren har varit en aktiv trädgårsdsentusiast.
- Med fyra barn i huset så var det svårt att hinna med en trädgård tidigare. Men nu när alla är vuxna så lägger jag nästan all min fritid i trädgården.

Cirka tre timmar varje dag ägnar Helena sina odlingar.
- Det är inte alltid det innebär arbete. Ibland vilar jag i min korgstol och bara njuter. Trädgården som är en lisa för min själ har gjort mig mycket starkare och lugnare till sinnet.

I trädgården finns inga vinkelräta hörn eller raka stigar.
- Enligt den österländska teorin Feng Shui behålls energin om det är slingrande former, därför har jag byggt upp min trädgård som en runda. Man ska bli en ny människa när man vandrar runt bland växterna. Sist finns den japanska zen-trädgården med sin enkelhet. Less is more. Där ska man enligt teorin rensa sina tankar.

Det är andra gången som Helena deltar i Tusen Trädgårdar. Ett femtiotal har besökt hennes trädgård och själv har hon sett ett trettiotal andra trädgårdar. Hennes egna odlingar finns med i boken "Trädgårdsriket" från 2010 av initiativtagaren Gunnel Carlsson.
- Drömmen är att åka till England och uppleva de öppna trädgårdarna där.

Helena beställer sina växter från Tyskland, Holland och England.
- Mitt trädgårdsintresse började med örter. Numera är det mycket träd som gäller. Jag uppskattar vackra stammar och att träden bildar ett tak i trädgården.
Helenas recept på lavendelskorpor (cirka 30-40 stycken)
100 gram sötmandel
100 gram mörk choklad (äkta choklad gjord på kakaomassa cirka 70%)
100 gram smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
2 ägg (1 ägg används till pensling)
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 msk torkade, hackade lavendelblommor
Ugnen: 175-180 grader
1. Hacka mandel och choklad grovt.
2. Rör socker och smör och ägg till ett vit porös smet.
3. Blanda ner övriga ingredienser.
4. Rulla smeten till fem längder som du lägger  på en plåt med smörpapper.
5. Platta ut rullarna lite och pensla med ägg.
6. Grädda i cirka 20 minuter i mitten på ugnen.
7. När rullarna svalnat skär du i centimetertjocka sneda bitar.
8. Sätt ner ugnsvärmen på 125 grader.
9. Torka skorporna tills de är hårda, cirka 20-40 minuter.
 
 
       
 
 

Trädgårdar som håller öppet den 12 augusti:

Grangårdsgatan 5 i Hässleholm. Mejselvägen 8 i Hässleholm. Venavägen 8 i Hässleholm. Hassellunden, Hassellundsvägen 44 a i Hässleholm. Östra kyrkogården, Norra kringelvägen i Hässleholm. Hovdala slottspark utanför Hässleholm. Pelargonhuset på Flädergården i Vinslöv. Jagorstrands trädgård, Ängsvägen 1 i Vinslöv. Klövervägen 18 i Vinslöv. Helena Thimanssons trädgård finns på Backslingan 10 i Bjärnum.

Publicerad 08 August 2012 10:26

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag