Volontärer är polisens förlängda arm

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM/KRISTIANSTAD. - Volontärerna är en länk mellan polisen och allmänheten. De hjälper till att skapa trygghet och förebygga brottslighet.
Det säger Rolf Paimensalo som är stationschef i Östra Göinge och aktivt arbetar för att fler volontärer ska utbildas.

Sabina Persson, 23, från Hässleholm och Madeleine Kanderholm, 21, från Kristianstad har varit volontärer i snart ett år. Tjänstgöringen inleddes med en utbildning under tre kvällar i Helsingborg tillsammans med åtta andra frivilliga.
- Vi har tjänstgjort flest timmar i Hässleholm, men har även varit på andra platser som exempelvis stadsparken i Lund under valborgsfirandet. Att vi är i Kristianstad är nytt, säger Madeleine Kanderholm.

Skånepolisen har totalt 150 volontärer som deltar i uppdrag i Hässleholm, Landskrona, Helsingborg, Lund, Malmö och numera även Kristianstad. 

Uppdraget kan innebära att de informerar allmänheten om brottsförebyggande arbete, samtalar med brottsoffer och informerar om bostadsinbrott.
- Vi har enbart goda erfarenheter av volontärernas arbete och därför ville vi ha deras hjälp under sommarens olika evenemang i Kristianstad, säger Paimensalo.

Volontärerna som har tystnadsplikt har inga polisiära befogenheter. Vid sin tjänstgöring har de alltid en polis med på nära avstånd. Dessutom har de tillgång till en mobiltelefon med ett direktnummer till en larmcentral.
- De är vår förlängda arm, säger Rolf Paimensalo som är välkänd bland allmänheten för sin medverkan i sjuans dokumentärserie ”112-på liv och död”.

Inte heller volontärerna har undgått att bli filmade av produktionsbolaget från Stockholm.
 - Pinsamt för mig som lyckades bli efterlyst under en kvällspatrullering på ”Sommar i city” i Kristianstad, säger Madeleine Kanderholm.
- Jag gick framför de andra volontärerna i min egen värld och insåg plötsligt att jag blivit av med dem. De blev oroliga och efterlyste mig. När vi hittade varandra efter tio minuter stod 112-killarna och filmade mig.
- Ja, det blir nog bra teve, säger Paimensalo och skrattar gott.

En yrkeskarriär som polis hägrar för de båda volontärerna och är en av drivkrafterna till att arbeta ideellt.
- Jag ser det också som en fritidssysselsättning och ett sätt att hjälpa andra, säger Madeleine Kanderholm.

VOLONTÄRERNAS UPPGIFT:
*   Finnas på offentliga platser i samband med festivaler och andra evenemang.
*   Informera om hur man förebygger fickstölder, bil- och bostadsinbrott med mera.
*   Delta i kampanjer i samband med exempelvis skolavslutningar, idrottsevenemang och olika storhelger.
 

”Vilka är ni och vad har ni för befogenheter?” är vanliga frågor som de båda polisvolontärerna Madeleine Kanderholm och Sabina Persson får när de patrullerar. Foto: Helene Nordgren

”Vilka är ni och vad har ni för befogenheter?” är vanliga frågor som de båda polisvolontärerna Madeleine Kanderholm och Sabina Persson får när de patrullerar. Foto: Helene Nordgren

FAKTA:

Det senaste halvåret har det genomförts 177 volontärsuppdrag i Skåne. 4 453 timmar har ägnats åt brottsförebyggande arbete och 1 023 timmar har lagts ner på föreläsningar och informationsträffar. Till hösten tar polisen in nya volontärer. Mer information finns på www.polisen.se.

Publicerad 10 August 2012 09:47

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag