Stina Lindén och Sofi Holmgren summerar första året med biprojektet

Stina Lindén och Sofi Holmgren summerar första året med biprojektet "Adopt a bee get honey for free". Foto: Helene Nordgren

Populär bisyssla får fortsättning

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. Hallå där Stina Lindén och Sofi Holmgren…
…som driver projektet "Adopt a bee get honey for free".

Är ni nöjda med den första sommaren?
- Vi är jättenöjda även om det var kaotiskt periodvis, men vi nådde alla de uppsatta målen. Elva bisamhällen var utplacerade i trädgårdar i Hässleholm och cikra 300 kilo honung producerades. Det hade förmodligen gått ännu bättre om det hade varit varmare väder.

Blir det en fortsättning?
- Absolut. Dock måste vi ta ut en avgift nästa sommar av trädgårdsägarna eftersom vårt Leaderbidrag löper ut om några veckor. För de som vill bli biodlare på egen hand kommer vi att erbjuda ett förmånligt startpaket.

Och du Stina som är biallergisk, hur gick det?
- Jag fick elva stick. Men det gick bra, jag har ju alltid min medicin med mig. De flesta sticken fick jag av ett och samma samhälle. Drottningen var rätt aggressiv och det smittar av sig på de andra bina. Men vi bytte ut drottningen och då lugnade de ner sig.

Vad gör bina under vintern?
- De sitter stilla i kupan. De sover inte, men vilar. När vi nyligen gav dem oxalsyra såg vi att de flesta hade dragit ihop sig till ett klot i mitten av kupan för att hålla värmen, men ett par vilda gäng höll till i hörnorna. Förmodligen på jakt efter den sockerlösning vi gav dem i augusti när vi tog honungen.

Varför oxalsyra?
- De är mot varroakvalster. Vi har inte haft så mycket problem med det turligt nog och hoppas att slippa det även i framtiden.

Vilka bisorter är kvar i kupan på vintern?
- Drottningen och arbetarbina. Drönarna försvinner när de har gjort sitt. Av de 70 000 som finns under sommaren i en kupa återstår 8 000-12 000. Vi hoppas att alla överlever till våren.

Hur går det med bokskrivandet?
- Vi har gjort ett första utkast till boken med titeln ”Sofina och bina” men tiden har ännu inte räckt till.

 

Publicerad 29 November 2012 12:42