Mängder med upphittade saker hamnar på hittegodsavdelningen

HÄSSLEHOLM. Varje vecka tar polisens hittegodsavdelning i Hässleholm emot ett tiotal föremål som kommit bort från sin ägare. Och det är allt från väskor, cyklar, nycklar till mopeder och vindsegel.
– Ja, egentligen är vi så vana vid alla de saker som kommer in att ingenting är konstigt längre. Men visst reagerar vi på att någon tappar ett segel till en båt och någon gång har vi fått in löständer, vilket är ovanligt. Men det händer faktiskt att folk som tappat sina tänder kommer in och frågar efter dem, säger Irene Mårtensson civilanställd hos polisen i Hässleholm. 

Det som tar mest plats hos polisen i Hässleholm är cyklar, som upptar ett helt rum.
– Varje cykel har ett ramnummer och hade lätt kunnat matchas ihop med rätt ägare om ägarna själva varit mer noggranna med att skriva ner och spara sitt ramnummer.
– Många missar det här och en del bryr sig inte ens om att anmäla sin cykel som stulen när det händer. Tyvärr sjunker de ganska mycket i värde efter några år och många anser att det inte är lönt att anmäla stölden eller kontakta sitt försäkringsbolag, då självrisken är högre än cykelns värde.

Något som också blivit relativt vanligt är kontokort som man glömt kvar i parkeringsautomaten.
– Här brukar vi kunna hitta ägaren ganska snabbt, och gör vi inte det så klipps de sönder och skickas till banken.
Bankkort precis som nycklas registreras inte och när det gäller nycklar får de ligga hos polisen ett år. I vanliga fall är det tre månader som gäller och vid cyklar till exempel så erbjuds upphittaren cykeln om inte ägaren sökt sin cykel.
– De flesta saker kommer tillbaka till sin ägare vilket är positivt men samtidigt hade fler kunnat göra en anmälan för att underlätta för oss.
Nycklar, kontokort, plånböcker och mobiltelefoner är några av de vanligaste sakerna som hittegodsavdelningen får in men det händer också att det kommer in väskor fulla med kläder och personliga tillhörigheter.
– Där är det svårt att spåra ägaren och när de legat här i tre månader skänker vi sakerna vidare. För några år sedan lämnades en väska in som hittats i Osby med en stor summa pengar i. Där anmälde ägaren väskan försvunnen och hon fick tillbaka den, då är man glad att det finns ärliga människor och ägaren blev också väldigt glad.

Publicerad 03 May 2017 07:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag