Gästkrönika:

Stoppa dödande och ta vara på de vilda djur som finns kvar

Av
Peter Kalmström

chefredaktör för Supervegobloggen

Antalet vilda djur på vår planet har minskat med hälften sedan 1970, så alla borde vara överens om att dra i nödbromsen NU, stoppa dödande och ta vara på de vilda djur som finns kvar. Speciellt i Sverige, som skryter om världens bästa djurskydd.
I år, 2017, har landsbygdsministern startat en kampanj för att exportera svenskt viltkött till Asien. Länsstyrelser har beviljat extra jakt på trana, björn, gås, lo, säl, kråka, vildsvin, räv, fisktärna, ejder, kaja, bäver, järv med flera offer. Jakt med blykulor är fortfarande lagligt, trots att de inte bara är dödliga för offret utan även förgiftar naturen. Nyligen tilläts jakt med mörkerkikare och elektronisk bildförstärkare. Utöver all laglig jakt kommer ständigt nya avslöjanden om utbredd organiserad illegal jakt.
Jägare hävdar att jakt behövs för att skapa balans: Om inte miljontals vilda individer dödades varje år i Sverige skulle vargar äta människor, rådjur blockera vägarna, vildsvin äta upp grödorna, sälar tömma haven på fisk och dessutom skulle det bli fågelbajs överallt!
I själva verket är det vi människor som är problemet. Att döda har aldrig någonsin under mänsklighetens historia varit en lösning på några problem, tvärtom!
 
 

Publicerad 16 June 2017 06:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.