Teknikcollege i Hässleholm är nu verklighet

Certifieringen innebär ett nära samarbete med kommunens företagare

HÄSSLEHOLM. Teknikcollege finns i Sverige på 150 orter och har över 3000 samverkansföretag och nu kan även Hässleholms kommun stoltsera med en certifiering som teknikcollegestad. Certifieringen innebär att Hässleholms kommun ingår i en certifierad samverkan för jobb och utbildning inom teknik och industri.
– Det är fantastiskt att vi nu fått den här certifieringen och det är en seger för oss att vi nu har ett Teknikcollege i Hässleholms kommun. Ett college som också blir det största i Skåne som erbjuder flest utbildningar och valmöjligheter, berättar Carina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege.
De utbildningar som Teknikcollege Hässleholm innefattar är, Jacobsskolan: El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet, Hässleholms Tekniska skola: Teknikprogrammet och Teknikprogrammets fjärde år (TE4) samt Yrkeshögskolan Syd, Automationsingenjör, Elingenjör och Elkraftsingenjör.
– I dag har vi elever från hela Skåne som söker sig hit, från Kristianstad till Eslöv och till Yrkeshögskolan kommer elever från hela landet. Med certifieringen hoppas vi att ännu fler väljer att söka sig hit, Carina Lengbrant Malmberg.

Arbetet med att få ett Teknikcollege till Hässleholms kommun har varit en lång process som påbörjades redan 2015 då en första intresseanmälan lämnades in. Först när denna godkänts för drygt ett år sedan så påbörjades arbetet med en officiell ansökan.
Ett Teknikcollege innebär också ett nära samarbete med kommunens företag som också är initiativtagarna till certifieringen.
– Företagarna i Hässleholm har märkt av svårigheterna med att rekrytera med detta samarbetet blir de mer involverade i utbildningarna och kan på så sätt påverka vilken kunskap och utbildning som behövs och de kommer att fungera som en form av mentorskap för våra elever.
Teknikcollege har funnits i Sverige i över tio år och har över 3000 samverkansföretag.

Region Skånes arbetsmarknadsprognoser visar att skånsk industri kommer att sakna 3200 personer med relevant industriutbildning och 4800 gymnasieingenjörer redan år 2025 och genom at närma sig arbetslivet redan under skoltid hoppas man nu kunna minska dessa siffror.
– Under hösten inleder vi också som första yrkesprogram i landet ett samarbete med Lunds tekniska högskola som kommer att handleda i matematik en gång i veckan. Att vi fått den här möjligheten är något vi är väldigt stolta över.
Den 25 augusti väntar en officiell invigningsceremoni av Teknikcollege på Jacobskolan.

Publicerad 30 June 2017 08:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag