Pernilla Andersson brinner för kvinnors plats i musikbranschen

”Är uppvuxen med att som kvinna får man jobba dubbelt så hårt”

PROFILEN. Pernilla Andersson, med rötterna i Hässleholm och Kristianstad, känner at hon har hittat sin nivå som musiker. Men hon vet hur det är ta i för sina mål.
– Jag är uppvuxen med att som kvinna får man kämpa dubbelt så hårt, säger hon.

Pernilla Anderssons karriär startade 1999 och idag är hon sångare, musiker, låtskrivare och producent. Faktum är att hon år 2000 ansågs vara den första kvinnliga producenten på ett större bolag.
– Det är jag väldigt stolt över, att ha gått till historien på det viset. På den tiden uppmärksammades kvinnliga producenter inte på Grammis eller så, säger Pernilla Andersson.
Hon nämner namn? som Laleh och Robyn som sedan har kommit fram som kvinnliga producenter, men menar att det fortfarande är ovanligt i branschen.

Du engagerar dig mycket för att hjälpa unga kvinnor in i branschen..?
 – Jag jobbar för att få det jämnt. Musik är musik och musiken tycker jag inte har något kön. Jag tycker att kvalitet är viktigt, och tycker inte att musik behöver göras av tjejer bara för att. Men jag är väldigt noga med att tjejerna ska få en plats att utvecklas och höras, framförallt när det kommer till tekniska bitar, säger Pernilla Andersson och fortsätter;
– Jag är så tacksam över att min pappa totalt genusfritt uppfostrade både mig ochmin bror. Jag har aldrig varit rädd för att trycka på en knapp. Vid mixerbordet sa alltid pappa att går det åt pipan kan man i värsta vall rycka ur sladden.

Har du stött på motgångar inom branschen för att du är kvinna?
– Jag tror att det är många kvinnliga 70-talister med mig som jobbar med musik och som har uppfostrats med att man måste vara dubbelt så bra som en man för att nå fram. När jag var yngre kände jag ibland att kan de tio ackord måste jag kunna 20. Det är jäkligt pressande. Men som inom alla gebit – ska man komma på toppnivå krävs det att man lägger in allt. Och gärna lite till. Det är jävligt krävande att bli bra på något.
Pernilla Andersson har släppt nio album och senast Tigrinnan som kom i fjol. Och för hösten har hon planer.
– Jag håller på att skriva en julskiva ”Vintersånger från Garbo”, julsånger utan det glättigaste smörpappret på, säger hon.

Just nu är hon ute på turné, bland annat på platser runtom i Skåne – där hon har sina rötter.
– Det är här i Skåne jag har  börjat jobba. När jag skrev mitt senaste album hyrde jag hus på Österlen och skrev det. Det är på något sätt både hat och kärlek för det man kommer ifrån. Man minns hur liten man var. Nu när jag kom fram till Skåne idag hoppade jag av i regnet – det luktar snigel. Jag minns så väl doften från när jag var liten. Med åldern skapar man sig en ny relation, bitterljuva – som att det luktar snigel – och härliga, som att ta min son till Österlen.

Pernilla Andersson

Född: I Stockholm.
Uppvuxen: Hässleholm/Kristianstad.
Ålder: 42.
Bor: På Söder i Stockholm.
Familj: Sonen Sixten.
Aktuell med: Tigrinnan-turnén och spelningar med Hasse Andersson och Nisse Hellberg.
Dålig ovana: ”En? Skruvar inte på korkar ordentligt och sätter sällan i ny soppåse när jag slänger sopor, har jag fått höra”.
Gör jag helst på sommaren: ”Fiskar, jag är en inbiten sportfiskare. Leker med min son och läser”.

Publicerad 12 July 2017 09:43