Hässleholms karateklubb firar 40 år

HÄSSLEHOLM. För några veckor sedan firade Hässleholms karateklubb 40 år och grundaren Bengt Sonesson som fortfarande är högst delaktig i föreningen är stolt över att klubben lever vidare.

Han beskriver karaten som en mental utveckling med fokus på individen, där tävlingsmomentet inte är det viktiga utan bara en extra krydda.

– Jag kan nog säga att sporten bara blivit roligare med åren. Det är lite som att lära sig måla, en konst. Kunskapen ökar för varje år och det är också en sport som ser likadan ut var i världen man än är, förklarar Bengt Sonesson.

Han kom till Hässleholm 1971 och blev en del av Hässleholms taekwondoklubb men ganska snabbt insåg han att kommunen behövde en karateklubb och bildade då Hässleholms karateklubb.

– Idag är vi runt 100 medlemmar och vi sett ett ökat intresse för sporten de senaste åren, vilket är väldigt kul. I våra nybörjargrupper tränar vi dessutom över åldergränserna och att barn och vuxna tränar tillsammans ger en större gemenskap samtidigt som det ger föräldrar möjligheten att träna med sina barn.

I föreningen finns ett drygt 40-tal med svart bälte och två av dem är Saowalux Panchatree och Gary Mattsson som båda uppgraderat sina bälten i sommar.

– Det är väldigt kul och visar övriga medlemmar att det går att utvecklas. Det är ett tufft prov men det går.

Gary Mattsson tog sin andra DAN, Nidan och Saowalux Panchatree tog första DAN Shodan.

– Det är en bekräftelse på att man ökat sin kunskap och utvecklats, vilket känns bra, säger Gary Mattsson.

Publicerad 06 September 2017 10:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag