Polisens varning:

Det är inte banken som ringer

Ny typ av bedrägeri drabbar många

Av
Marek Stefaniak

Marek Stefaniak Anders G Bergquist

SVERIGE. Polisen går ut och varnar allmänheten för en ny typ av bedrägeri som ökat kraftigt på senare tid. Den som går i fällan riskerar att bli av med alla sina pengar på bankkontot.

– Just nu ser vi en ökning av grova bedrägerier som riktar sig mot bankkunder, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

Bedrägeriet går ut på att du bli uppringd av någon som utger sig vara från din bank. Personen säger exempelvis att någon olovligen handlat på ditt konto och att du därför behöver lämna över koderna för att de ska kunna spärra kontot.

Du ombeds logga in på din internetbank via ditt BankID eller din bankdosa. Men vad som i själva verket händer är att bedragaren får kontroll över din internetbank och tömmer ditt konto på några sekunder.

Bedragarna ger ett trovärdigt intryck och ringer ofta från ett falskt nummer som ser ut att komma från banken.

I Båstad anmäldes igår ett fall, där en man i 75-årsåldern drabbades. Till honom ringde först en person som sa att han var från polisen. Han berättade att banken skulle ringa några minuter senare, berättar Eva-Lotta Hermansson Truedsson, som är pressinformatör vid polisen i nordvästra Skåne.

Några minuter fick mannen två samtal från banken, det ena från en man som utgav sig för att vara säkerhetschef.

– Eftersom det var rätt namn på säkerhetschefen litade mannen på bedragarna och knappade in uppgifterna på bankdosan, som de bad om, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson. 

Det är ännu oklart hur mycket pengar de tog över.

Här är polisens tips på hur du skyddar dig:

• Om du får ett samtal som du upplever är från din bank, ring tillbaka till banken på ett telefonnummer som du har sparat sedan tidigare eller söker fram på nätet.

• Varken polis eller bank behöver hjälp med inloggning från dig för att stoppa en tjänst eller återkalla pengar. Om du får ett sådant samtal ska du omedelbart avsluta det.

Har du gått i fällan? Gör så här:

• Kontakta omedelbart banken för att spärra BankID och konton.

• Gör en polisanmälan.

Se polisens informationsfilm nedan:

Publicerad 02 November 2017 11:20

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag