Vandaler halshögg tomtens bock – lagom till lucia

"Tveksamt om vi hinner fixa det i tid"

OSBY. Den uppskattade rondellbocken i Osby blev inte långlivad. Natten till måndag bestämde sig någon eller några för att hugga huvudet av den och nu är det tveksamt om den kommer hinna repareras innan jul.

– Det är verkligen jättetråkigt att man inte kan ha saker stående. Konstverket var specialbeställt av Sven-Ingvar Johansson, en lokal konstnär här i byn, så det går inte att bara köpa nytt, säger Tobias Stensson, driftchef på Samhällsbyggnad i Osby kommun.

Sedan upptäckten i måndags har personal på parkförvaltningen arbetat med att försöka reparera den nackade bocken, men det är oklart om den kommer gå att laga.

– Den är gjord av frigolit med putsad betong på utsidan. Det är svårt att få det bra. Huvudet är helt av och hornen likaså. Dessutom har insättningarna i benen också skadats.

Förutom tid kostar det också pengar att återställa det som förstörts. Vill det sig illa får Osbyborna fira jul utan dekorationer i år.

– Det är tveksamt om vi hinner fixa det i tid, säger Tobias Stensson.

Förutom bocken har vandalerna även gett sig på julbelysningen i Centralparken, samt brutit sig in i ett av kommunens förråd och stulit bensin. Huruvida det är samma gärningsmän är oklart.

– Det har jag ingen uppfattning om, men det inträffade ungefär samtidigt i tid, förklarar Tobias Stensson.

Vandaliseringen är polisanmäld.

Så här fint det förstördes.

Så här fint det förstördes. Foto: Hans-Gösta Hansson (läsarbild)

Publicerad 12 December 2017 13:31

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag