Vandaler halshögg tomtens bock – lagom till lucia

"Tveksamt om vi hinner fixa det i tid"

OSBY. Den uppskattade rondellbocken i Osby blev inte långlivad. Natten till måndag bestämde sig någon eller några för att hugga huvudet av den och nu är det tveksamt om den kommer hinna repareras innan jul.

– Det är verkligen jättetråkigt att man inte kan ha saker stående. Konstverket var specialbeställt av Sven-Ingvar Johansson, en lokal konstnär här i byn, så det går inte att bara köpa nytt, säger Tobias Stensson, driftchef på Samhällsbyggnad i Osby kommun.

Sedan upptäckten i måndags har personal på parkförvaltningen arbetat med att försöka reparera den nackade bocken, men det är oklart om den kommer gå att laga.

– Den är gjord av frigolit med putsad betong på utsidan. Det är svårt att få det bra. Huvudet är helt av och hornen likaså. Dessutom har insättningarna i benen också skadats.

Förutom tid kostar det också pengar att återställa det som förstörts. Vill det sig illa får Osbyborna fira jul utan dekorationer i år.

– Det är tveksamt om vi hinner fixa det i tid, säger Tobias Stensson.

Förutom bocken har vandalerna även gett sig på julbelysningen i Centralparken, samt brutit sig in i ett av kommunens förråd och stulit bensin. Huruvida det är samma gärningsmän är oklart.

– Det har jag ingen uppfattning om, men det inträffade ungefär samtidigt i tid, förklarar Tobias Stensson.

Vandaliseringen är polisanmäld.

Så här fint det förstördes.

Så här fint det förstördes. Foto: Hans-Gösta Hansson (läsarbild)

Publicerad 12 December 2017 13:31

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.