Bedragartomten förstörde julen för mängder av barn

"Så lågt att förstöra julen för barn för att tjäna några kronor"

Av
Anders G Bergquist

SKÅNE. Runt om i Skåne satt barn förväntansfullt och väntade på tomten. Men hen dök aldrig upp.

Ett stort antal personer har betalat pengar i förskott för att tomten skulle komma, men hen försvann med pengarna.

– Det är så lågt att förstöra julen för barn för att tjäna några kronor, säger Åsa Emanuelsson på polisens kommunikationscentral.

Under julhelgen har anmälningarna strömmat in till polisens kontaktcenter och via mejl.

Hur många anmälningar det är, är oklart, eftersom många av dem inte är färdigbehandlade.

– Det står helt klart att det är många barn som blivit ledsna på julafton, berättar Åsa Emanuelsson.

Tillvägagångssättet har varit likadant i de fall som anmälts, i bland annat Hässleholm, Östra Göinge, Kristianstads och Bromölla kommuner.

– En person har annonserat ut tomtetjänster på en säljsajt på internet och de som velat ha en tomte har betalat en slant i förskott. Resten skulle betalat efter avslutat tomtande, men någon tomte dök alltså aldrig upp, säger Åsa Emanuelsson.

Resultatet: Ledsna barn och ett antal anmälningar om Internetbedrägeri.

Publicerad 27 December 2017 05:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.