Regionen städades för 25 miljoner – utan upphandling

Av
Anders G Bergquist

SKÅNE. De Forenede Dampvaskerier A/S har de senaste tre åren städat för sammanlagt 22 miljoner kronor och det nära förknippade företaget Howtoclean.com har fakturerat för ytterligare 3,7 miljoner. Detta trots att ingen upphandling skett eller att något avtal skrivits.

Det avslöjar Kristianstadsbladet i en granskning.

Efter tidningens granskning har regionservice, som har hand om bland annat städning, gått ut med ett pressmeddelande, där de erkänner att de har gjort fel.

– Regionservice har en upphandlingsprocess som i de flesta fall fungerar bra, men vi har uppenbart fallerat på denna punkt. Vi har förbisett upphandlingen av den här tjänsten och jag ser mycket allvarligt på detta, säger servicedirektör Helena Skjeld.

Tjänsterna från de danska företagen började på försök och regionen blev så nöjda att samarbetet permanentades. Därmed borde avtal skrivits och en offentlig upphandling utlysts.

– Vi borde naturligtvis ha avbrutit försöksverksamheten när summorna ökade över åren och en upphandling inte kommit till stånd. Vi har nu inlett arbetet för att genomföra en upphandling och vi ska ha ett tilldelningsbeslut den 1 mars 2018. Vi kommer samtidigt att se över våra upphandlingsrutiner så att detta inte händer igen.

Publicerad 29 December 2017 18:31

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.