10 000 sökande gav 624 nya polisaspiranter

Av
Anders G Bergquist

SYDSVERIGE. Det var som det gamla bibelordspråket: "många är kallade men få är utvalda".

10 000 personer sökte för att komma in på polishögskolan till våren – 652 fick plats.

– Det finns ett stort intresse för att bli polis och det har ökat senare år, men många sållas bort eller hoppar av under antagningsprocessen. Vem som helst kan inte bli polis, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning som ansvarar för arbetet att attrahera till polisutbildningen.

Jämfört med 2015 är det mer än en fördubbling med 800 platser, 2015 var det 300.

Ökningen av platser har dock inte gett en lika stor ökning av studenter. 148 platser står tomma när utbildningen börjar till våren.

Polisen kommer att använda olika metoder för att få fler av de sökande att komma och göra proven i Stockholm och Malmö, bland annat genom att erbjuda övernattning.

I år var det bara drygt 60 procent av de som kallades till proven som faktiskt genomförde dem.

 

Publicerad 30 December 2017 05:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.