Quiz: Vad minns du från 2017?

QUIZ.

Presidentvalet i Frankrike, IT-skandalen här i Sverige och #metoo-rörelsen som svepte över hela världen. Vad minns du från 2017? Gör Lokaltidningens test. De rätta svaren finner du längst ner i artikeln, så tjuvkika inte.

1. I januari 2017 passerade befolkningsmängden i Sverige en ny miljonstolpe. Hur många miljoner bor det i Sverige?

1. 9

X. 10

2. 11

2. Under året har det varit presidentval i Frankrike. När alla röster var räknade stod det klart att Emmanuel Macron tar över efter Francois Hollande. Vilket parti företräder Macron?

1. Front National

X. La République En Marche!

2. Parti Socialiste

3. Den 7 april klockan 14.53 fick polisen i Stockholm larm om att ett fordon körde med hög hastighet genom gågatan Drottninggatan. Fem personer dog till följd av attacken och många skadades. Rakhmat Akilov greps sedan, misstänkt för terrorbrott. Från vilket land kommer Akilov?

1. Uzbekistan

X. Afghanistan

2. Kirgizistan

4. Den 6 december firar Finland självständighetsdagen. Hur länge sedan är det som Republiken Finland utropades?

1. 50 år

X. 100 år

2. 200 år

5. #metoo var en av höstens mest uppmärksammade händelser. Det hela startade med att filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för sexuella trakasserier mot en rad kvinnor. Vilken skådespelare var det som startade hashtaggen metoo?

1. Angelina Jolie

X. Rose McGowan

2. Alyssa Milano

6. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick den 31 augusti sitt andra barn, prins Gabriel. I vilket landskap är Gabriel hertig?

1. Värmland

X. Dalarna

2. Dalsland

7. "Star Wars: The last Jedi" hade Sverigepremiär på luciadagen den 13 december. Vilken film i ordningen är det?

1. Sjunde

X. Nionde

2. Åttonde

8. Kataloniens parlament utlyste i höstas folkomröstning om regionens självständighet. Drygt 90 procent röstade ja vilket utlöste en konstitutionell kris i Spanien. Vilka färger har Kataloniens flagga?

1. Gul och röd

X. Vit och röd

2. Vit och gul

9. Under sommaren rullades den så kallade IT-skandalen upp. Detta resulterade i att infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman fick avgå. Vilken myndighet gällde skandalen?

1. Post- och telestyrelsen

X. Transportstyrelsen

2. Trafikverket

10. Sveriges handbollsdamer blev snuvade på medalj och förlorade bronsmatchen under VM i Tyskland i december. Mot vilket land?

1. Norge

X. Frankrike

2. Nederländerna

Rätt svar:

1: X, 2: X, 3: 1, 4: X, 5: 2, 6: X, 7: 2, 8: 1, 9: X, 10: 2.

Publicerad 31 December 2017 00:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.