Nu blir vården avgiftsfri för de upp till 20 år

Även cellprover omfattas

Av
Anders G Bergquist

SKÅNE. Från och med årsskiftet kommer även 19- och 20-åringar slippa att betala patientavgift för att få vård i Region Skåne. Det har majoriteten beslutat. Förmånen finansieras via skattesedeln.

Även gynekologiska cellprov, som är till för att i tidiga stadier upptäcka cancer, blir avgiftsfria. Det erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 70 och är tillsammans med mammografi av brösten det bästa sättet att upptäcka förändringar som kan ge svåra cancersjukdomar i senare stadier.

Tidigare har vård varit avgiftfri för ungdomar upp till 18, men majoriteten i Regionen tyckte att även 19- och 20-åringar ska slippa att betala.

Övriga avgifter kommer att vara oförändrade.

Publicerad 01 January 2018 06:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.