Personer med skjutvapen riskerar hårdare straff

Helsingborgare bland de första att gripas

HELSINGBORG. Sedan årsskiftet har minimistraffet för grovt vapenbrott höjts från ett till två års fängelse. Det innebär också att misstänkta som regel kan få sitta häktade i väntan på rättegång. Två helsingborgare kan bli de första i landet att häktas efter lagskärpningen.

Det första fallet inträffade i tisdags då en man greps i samband med ett inbrott. Poliserna som grep mannen upptäckte ett skjutvapen i närheten av honom och nu sitter han anhållen misstänkt för grovt vapenbrott.

På onsdagen uppmärksammade polisens fokusgrupp en drogpåverkad man i en ort utanför Helsingborg. Vid en husrannsakna hemma hos mannen anträffades ett skjutvapen.

– Han har anhållits. Nu är det upp till åklagaren att utifrån omständigheterna fatta beslut om mannen ska begäras häktad utifrån den nya lagen, säger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Utöver höjt minimistraff och häktning fram till rättegång innebär lagskärpningen även att polisen har rätt att använda hemlig telefonavlyssning vid spaning mot personer som misstänks för grovt vapenbrott.

Beslutet att skärpa lagen har tagits mot bakgrund av att det dödliga våldet med skjutvapen har ökat kraftigt. Under 2017 sköts närmare 40 personer ihjäl i landet, vilket är den högsta siffran hittills. För bara några år sedan inträffade cirka tio dödskjutningar årligen.

Publicerad 04 January 2018 04:11

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.