Ida Redig tänker inte göra någon besviken

MELLO. Hon har spelats flitigt i P3, turnerat som körsångerska till Kent och varit förband till bland andra Marit Bergman och Titiyo. Nu gör Ida Redig debut i Melodifestivalen med låten ”Allting som vi sa” som hon har skrivit tillsammans med Yvonne Dahlbom och Jesper Welander.

Av
Johan Svensson

– Jag har jobbat stenhårt för att komma hit. De som har lyssnat på mig innan och gillar min musik kommer att älska låten. Ingen kommer att bli besviken och känna att nu gör Ida något som inte är hon. Jag har proddat, mixat och gjort allt som vanligt. Det här är Ida Redig rakt igenom, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte se varför man inte skulle gilla låten. Den är jättestark och jag tror verkligen att jag kan vinna.

Har du sökt till Melodifestivalen tidigare?

– Förra året fick jag stolpe ut. Efter det bestämde jag mig för att jag ska vara med. I hela min karriär har jag jobbat helt kompromisslös med min musik och för mig är det lite av ett statement att vara med.

Vilken är den största skillnaden med att synas i det här sammanhanget?

– Det är fler tittare och en annan produktion, men inställningen är densamma. Allt jag gör ger jag hela min själ till. Jag har alltid varit på det sättet. Det spelar ingen roll om det står två personer i publiken eller tre miljoner. Jag har extremt stor respekt för människor som lyssnar på min musik.

Hur är din relation till festivalen?

– Det jag gillar med Melodifestivalen är att alla samlas för att ha kul, lyssna på musik och vara glada. Förutom att jag är här för att vinna så tycker jag att det ska bli kul att få möta publiken. Jag tror att jag har möjlighet att charma många och få folk att gilla min låt och vilja rösta.

Varför ska man rösta på dig?

– Det är dags att en bra svensk poplåt vinner Melodifestivalen. Då skulle jag skriva om den på engelska. Jag har gjort det förr och kan göra det igen. Det finns en plan.

BIDRAG:

IDA REDIG

Allting som vi sa

Om artisten: Gav förra året ut sitt tredje album, som var helt på svenska, och gör nu debut i Melodifestivalen. Har varit körsångerska till Kent och förband åt bland andra Marit Bergman, Titiyo och Kris Kristofferson.

JONAS GARDELL

Det finns en väg

Om artisten: Författaren, debattören och komikern Jonas Gardell behöver ingen närmare presentation. Han har gjort det mesta i Melodifestivalen, däribland varit programledare och mellanakt, utom att tävla.

MARGARET

In My Cabana

Om artisten: Sångerskan bakom artistnamnet heter egentligen Małgorzata Jamroży och kommer från Polen. Hon är främst känd för den svenskskrivna superhiten ”Cool Me Down”. Nu debuterar hon i Melodifestivalen.

LIAMOO

Last Breath

Om artisten: Liam Cacatian Thomassen blev känd för den breda massan när han vann Idol 2016. Nu siktar rapparen och sångaren på ytterligare en seger, den här gången i Melodifestivalen.

SAMIR & VIKTOR

Shuffla

Om duon: De har sjungit om att ta en groupie och att bada nakna. I år ska Samir Badran och Viktor Frisk visa oss vad shuffla är. Det här blir deras tredje försök i tävlingen.

MIMI WERNER

Songburning

Om artisten: Mimi Werner deltog i Melodifestivalen så sent som 2016 med låten ”Ain’t No Good” och slutade femma i sin deltävling. Nu är hon tillbaka med bidraget ”Songburning” som hon skrivit tillsammans med sin pappa Göran Werner.

STIKO PER LARSSON

Titta vi flyger

Om artisten: Vann musiktävlingen P4 Nästa i Sveriges Radio – och tog erbjudandet om en plats i Melodifestivalen. Har gett ut flera album och gjort vandringsturnéer runt om i Sverige.

MELLOEXPERTENS TIPS:

Om solen alltid skiner i Karlstad så regnar det garanterat i Göteborg. Åtminstone den här gråtrista lördagen i februari. För inte blir det hetare av att P4 Nästa-vinnaren Stiko Per Larsson ställer sig på scenen i ett fullkomligt iskallt Scandinavium? Jag räknar med att Polens svar på Rihanna, Margaret, kan ta oss till betydligt varmare breddgrader. Varför inte ett soligt Lissabon i mitten av maj? Hennes svenskskrivna monsterhit ”Cool Me Down” var oddsfavorit att vinna hela tjottaballongen 2016. Istället vann Michael Szpak och ”Color of Your Life” den nationella finalen men slutade först på nittonde plats i Eurovision Song Contest. Därför välkomnar jag Margaret med öppna armar och hoppas att vi nu snuvar hemlandet på segern med ”In My Cabana”. Har vi tur så kan Jonas Gardell vara en frisk fläkt på vägen.

Se upp för: Fröken Redig är, på ren skånska, redigt bra. Hennes låtar sätter sig som tatueringar och är omöjliga att få bort.

Publicerad 10 February 2018 16:48

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Så gick det till när hönan blev en tupp

– Jag är van vid att ta hand om övergivna djur. Det var aldrig någon tvekan. Min man är också van, så han blev inte heller förvånad när jag kom hem med en kyckling, säger Linnéa Dickson.

Uttrycket ”att göra en höna av en fjäder” har vi nog alla hört talas om. Men hur fungerar det egentligen att göra en tupp av en höna?

Hemma på Linnéa Dicksons gård i Ljungarum utanför Sösdala finns det en rad andra djur som också en gång i tiden haft behov av ett nytt hem, bland annat en påfågel.

Den här gången var det alltså en något mindre fågel som behövde adopteras. Kycklingen fick namnet Sam-Ingrid, döpt efter de båda arbetskollegorna som hittade henne i parken.

– Både Sam och Ingrid är rödhåriga och hönan är rödhårig, det kan inte bli ett mer passande namn, säger Linnéa Dickson.

Sam-Ingrid hittades i parken under en av de allra varmaste dagarna förra sommaren. I vanlig ordning tog Linnéa Dickson tåget hem, med Sam-Ingrid i en kartong i knät.

Luftkonditioneringen fungerade inte på tåget.

– Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av, säger Linnéa Dickson.

Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av

Väl hemma på gården blev dagarna till veckor och veckorna till månader. Sam-Ingrid växte till sig rent fysiskt, men mentalt var hon undergiven. Hon kuvades av de andra hönorna som redan fanns på gården. Sam-Ingrid blev de andra hönornas hackkyckling.

– Hon blev biten i kammen av de andra hönorna. Det kan gå rätt brutalt till när hönor ska visa sin rang, säger Linnéa Dickson.

Innan jul hade Linnéa Dickson och hennes man besök hemma på sin gård. Hennes grannar var nyfikna på att få träffa den nya hönan.

Omdömet efter deras besök i hönshuset blev inte riktigt vad Linnéa Dickson hade förväntat sig:

– Hur fungerar det att ha två tuppar i samma hönsgård? Hur gör ni när de blir könsmogna?

Linnéa Dickson blev först paff, men den nya insikten fick mycket att falla på plats.

– Så klart borde vi ha insett redan från början att Sam-Ingrid var en tupp. Hennes, eller rättare sagt hans, kam var ju mycket större än de andras kam. Hela Sam-Ingrid var ju tre gånger större än de andra hönorna. Men vi var så vana att se honom som en hon. Han var ju dessutom så undergiven.

Det är inte vanligt att hitta övergivna hönskycklingar i parken, men däremot händer det att man hittar tuppkycklingar.

– Det är svårt ibland att se skillnad på tuppar och hönor när de är kycklingar. Det blir felköp ibland och då dumpas kycklingen när ägaren inser att de fått en tupp, förklarar Linnéa Dickson.

När Sam-Ingrid gick från att vara höna till att vara tupp förstod Linnéa Dickson ganska snart att hon var tvungen att adoptera bort honom.

– Det är så sorligt. Jag hade aldrig gjort mig av med honom om det inte var alldeles nödvändigt, men vår andra tupp var ju här först. Hönorna orkar bara med en tupp, det är fullt tillräckligt. Jag hoppas verkligen att han hittar ett bra hem.

Sam-Ingrid kommer att saknas av de andra djuren på gården i Ljungarum, inte minst av Ellis, som är en tam liten anka. Ellis har ett eget instagramkonto, där Sam-Ingrid också figurerar ibland:

”Ellis the duck boy and friends”.

Lokaltidningen har lovat att hjälpa till att hitta ett nytt fint hem åt Sam-Ingrid:

Finnes: En tupp i sina bästa år; väldigt vacker, trevlig, lugn, klappvänlig, medgörlig och människokär.

Sökes: Ett varmt välkomnade hem där de fyrbenta vännerna sätts i första rummet och där människorna aldrig säger nej till en pratstund med djuren. Det får gärna finnas hönor i hushållet, så att Sam-Ingrid har någon att mysa med.