Tillsammans vill de lyfta Skåne som semesterparadis för barn

"Ofta vet man inte vad som finnns inpå knuten"

SKÅNE. Att semestra på hemmaplan är inte alltid lätt. Ofta tryter fantasin och besöksmålen blir de samma år efter år. Genom projektet Barnens Skåne, som drog igång sommaren 2017, vill flera populära besöksmål locka lokala turister till sina destinationer.

– Ofta vet man inte vad som finns inpå knuten och man saknar inspiration. Genom det här samarbetet vill vi tillsammans lyfta Skåne som den bästa semesterorten för barnfamiljer. Utan att det kostar skjortan ska man kunna hitta roliga aktiviteter som passar alla, på hemmaplan. Därför marknadsför vi inte bara turistattraktioner utan även stränder, lekplatser och naturområden. Man ska kunna ta sitt jojokort och sin picknickkorg och åka iväg, säger Camilla Kehlmeier från Skånes Djurpark, som är en av initiativtagarna.

I fjol var det Skånes djurpark, Tosselilla, Högevalls äventyrsbad och Fotevikens museum rättighetsinnehavare, men inför årets sommarsäsong erbjuds fler företag möjligheten att bli exklusive eller premium partners.

Bland annat har Skånetrafiken och Länsstyrelsen gått in som partners och i sommarens broschyr kommer man även hitta lokala företag såsom Hallongården i Trelleborg, Vellingeblomman, Bo Ohlsson i Tomelilla, Kungsbyggets äventyrspark, Söderåsens turridning med flera.

– Vi hoppas att många som arbetar med turism och besöksmål i Skåne inser att det är viktigt att satsa på barnen och att lyfta de upplevelser och aktiviteter som barnfamiljer kan ta del av. Flera kommuner har visat intresse och Malmö är redan med och lyfter vad de har att erbjuda för turistande barnfamiljer. Det här är bra början, säger Camilla Kehlmeier.

Ur näringslivssynpunkt har samarbetet fått stor positiv respons.

– Vi är lite föregångare med det här vilket är roligt. Många av de nätverk som vi är del utav pratar om att vi borde samarbeta mer och marknadsföra regionen tillsammans, vilket är just det vi gör.

Har ni märkt av ett ökat besöksantal i och med samarbetet?

– På Skånes djurpark har vi den senaste säsongen haft flera nyheter som lockat så det är svårt att mäta, men jag vet att Foteviken, som tidigare mest haft utländska besökare såg ett stort uppsving vad gäller skånska barnfamiljer, säger Camilla Kehlmeier.

Broschyren Barnens Skåne kommer inför sommarsäsongen finnas på de olika destinationerna, hos Skånetrafiken och även digitalt på hemsidan barnensskane.com

Publicerad 10 February 2018 07:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Så gick det till när hönan blev en tupp

– Jag är van vid att ta hand om övergivna djur. Det var aldrig någon tvekan. Min man är också van, så han blev inte heller förvånad när jag kom hem med en kyckling, säger Linnéa Dickson.

Uttrycket ”att göra en höna av en fjäder” har vi nog alla hört talas om. Men hur fungerar det egentligen att göra en tupp av en höna?

Hemma på Linnéa Dicksons gård i Ljungarum utanför Sösdala finns det en rad andra djur som också en gång i tiden haft behov av ett nytt hem, bland annat en påfågel.

Den här gången var det alltså en något mindre fågel som behövde adopteras. Kycklingen fick namnet Sam-Ingrid, döpt efter de båda arbetskollegorna som hittade henne i parken.

– Både Sam och Ingrid är rödhåriga och hönan är rödhårig, det kan inte bli ett mer passande namn, säger Linnéa Dickson.

Sam-Ingrid hittades i parken under en av de allra varmaste dagarna förra sommaren. I vanlig ordning tog Linnéa Dickson tåget hem, med Sam-Ingrid i en kartong i knät.

Luftkonditioneringen fungerade inte på tåget.

– Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av, säger Linnéa Dickson.

Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av

Väl hemma på gården blev dagarna till veckor och veckorna till månader. Sam-Ingrid växte till sig rent fysiskt, men mentalt var hon undergiven. Hon kuvades av de andra hönorna som redan fanns på gården. Sam-Ingrid blev de andra hönornas hackkyckling.

– Hon blev biten i kammen av de andra hönorna. Det kan gå rätt brutalt till när hönor ska visa sin rang, säger Linnéa Dickson.

Innan jul hade Linnéa Dickson och hennes man besök hemma på sin gård. Hennes grannar var nyfikna på att få träffa den nya hönan.

Omdömet efter deras besök i hönshuset blev inte riktigt vad Linnéa Dickson hade förväntat sig:

– Hur fungerar det att ha två tuppar i samma hönsgård? Hur gör ni när de blir könsmogna?

Linnéa Dickson blev först paff, men den nya insikten fick mycket att falla på plats.

– Så klart borde vi ha insett redan från början att Sam-Ingrid var en tupp. Hennes, eller rättare sagt hans, kam var ju mycket större än de andras kam. Hela Sam-Ingrid var ju tre gånger större än de andra hönorna. Men vi var så vana att se honom som en hon. Han var ju dessutom så undergiven.

Det är inte vanligt att hitta övergivna hönskycklingar i parken, men däremot händer det att man hittar tuppkycklingar.

– Det är svårt ibland att se skillnad på tuppar och hönor när de är kycklingar. Det blir felköp ibland och då dumpas kycklingen när ägaren inser att de fått en tupp, förklarar Linnéa Dickson.

När Sam-Ingrid gick från att vara höna till att vara tupp förstod Linnéa Dickson ganska snart att hon var tvungen att adoptera bort honom.

– Det är så sorligt. Jag hade aldrig gjort mig av med honom om det inte var alldeles nödvändigt, men vår andra tupp var ju här först. Hönorna orkar bara med en tupp, det är fullt tillräckligt. Jag hoppas verkligen att han hittar ett bra hem.

Sam-Ingrid kommer att saknas av de andra djuren på gården i Ljungarum, inte minst av Ellis, som är en tam liten anka. Ellis har ett eget instagramkonto, där Sam-Ingrid också figurerar ibland:

”Ellis the duck boy and friends”.

Lokaltidningen har lovat att hjälpa till att hitta ett nytt fint hem åt Sam-Ingrid:

Finnes: En tupp i sina bästa år; väldigt vacker, trevlig, lugn, klappvänlig, medgörlig och människokär.

Sökes: Ett varmt välkomnade hem där de fyrbenta vännerna sätts i första rummet och där människorna aldrig säger nej till en pratstund med djuren. Det får gärna finnas hönor i hushållet, så att Sam-Ingrid har någon att mysa med.