Forskning: Nytt organ kan ha upptäckts i kroppen

Svensk forskare ställer sig tveksam till amerikanskt rön

SVERIGE.

Ett nytt organ kan han ha hittats i människokroppen. Vätskefyllda utrymme under huden, som bidrar till att cancer sprids i kroppen, kan vara ett oupptäckt organ. Det rapporterar SVT Nyheter.

Av
Andreas Holm

– Den här upptäckten är extremt spännande, eftersom vi nu skulle kunna förklara cancerspridning och vissa inflammationer i kroppen, säger Petros Benias, en av forskarna bakom studien.

Enligt amerikanska forskare kan vätskan som finns i vävnader under huden och skyddar kroppens vävnader vara ett nytt organ, men även att hålrummen underlättar för att cancer sprids.

– Först antog vi att det bara handlade om en vävnad med intressanta egenskaper. Men sedan får man tänka på hur begreppet "organ" definieras. Vanligtvis handlar det om två saker: att det ska ha en enhetlig struktur eller att det är en vävnad med enhetlig struktur, eller att det är en vävnad med enhetlig funktion, säger forskaren Neil Theise enligt CNN.

Svenska forskare är inte lika övertygade.

– Vi har en mängd vätskefyllda hålrum i kroppen. Då kommer man in på frågan om vad som är ett organ. När vi tänker oss organ handlar det ofta om avgränsade anatomiska strukturer. Jag ställer mig tveksam till kategoriseringen av den här strukturen som ett organ, säger Hans Gustaf Ljunggren, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.

Publicerad 03 April 2018 07:00