Polisnärvaro prioriteras bort för grövre brott

Politiker i Hässleholm anser att resecentrum blivit ett nav för droghandel

HÄSSLEHOLM/ÖSTRA GÖINGE.

Antalet poliser i nordöstra Skåne har minskat. Poliser kommenderas till utredningar med grövre brott i andra delar av Skåne samt till gränskontrollerna i Malmö. I en redan ansträngd situation försvinner det dessutom poliser till polisutbildningarna, både i Växjö och Malmö.

Av
Maja Bergqvist

I en intervju till Svt beskriver Lars Johnsson (M), kommunalråd i Hässleholm sitt missnöje. Så här beskriver han stadens resecentrum:

– Det är numera inte bara ett nav för resenärer utan även för droghandel och problemet är att vi har för lite poliser.

Pär Cederholm är chef för lokalpolisområde Hässleholm. Han instämmer med Lars Johnsson:

– Trycket är väldigt hårt när det gäller akuta ärenden. Poliserna hinner inte göra ett bra jobb innan de måste iväg till nästa ställe, säger han till Svt.

Pär Cederholm är orolig över att den ansträngda situationen gör att poliser börjar se sig om efter andra jobb.

Situationen är den samma i Östra Göinge. Där har kommunpolisen blivit kommenderad till Malmö. Kommunalrådet Patric Åberg (M) är därför orolig över att brottsligheten på hemmaplan kommer att öka.

Nu har lokalpolitikerna krävt ett möte med polisledningen för att få svar.

Polisområdet Hässleholm, som redan är stort, kommer att utökas till hösten och även omfatta Osby kommun. Det bekymrar politikerna, att området som ska bevakas blir ännu större. Men att polisområdet blir större ser lokalpolischefen som ett ljus i tunneln. Det kommer att innebära att det sätts in fler poliser.

Polisförbundet varnar samtidigt att den nya polisutbildningen i Malmö på sikt kommer att öka polisbristen i region syd. Även detta enligt svt. Lärarna till polisutbildningen rekryteras inom poliskåren och ersätts inte när de försvinner.

Till polisutbildningen i Växjö har två av tre poliser rekryterats från polisen i region syd. Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande inom polisförbundet region syd, är på sikt positiv till en ny polisutbildning i Malmö, men säger att polisen kortsiktigt hamnar i en "omöjlig sits".

Publicerad 10 April 2018 00:00