Nässpray med Naloxon ska minska antalet överdoser i Skåne

Ska skrivas ut i förebyggande syfte till narkomaner

SKÅNE.

Varje år dör flera människor av överdos. Läkemedlet Naloxon kan rädda liv och därför storsatsar nu Region Skåne att utbilda och dela ut förfyllda flaskor nässpray till missbrukare.

– Vi har kämpat i två och ett halvt år för detta. Läkemedelsverket sa först nej då regelverket säger att du inte får ge läkemedel utan medgivande till en person som är medvetslös. Men tar du en överdos av narkotika kan du inte hjälpa dig själv. Det har vi tryckt på när vi tidigare fått nej, säger Anders Åkesson (MP), 1:e vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Förra året beslutade regeringen att frågan om Naloxon skulle snabbutredas. I juni kom beskedet att läkemedlet kunde skrivas ut i förebyggande syfte till personer som använder opiater, som exempelvis heroin, morfin och fentanyl.

– Inom kort ska de omkring 1 500 personer som får rehabilitering på våra LARO-enheter (Läkemedelsassisterad behandling och rehabilitering vid opiatberoende, reds. anm) samt de som besöker sprututbytesplatser i regionen få förfyllda nässprayflaskor med Naloxon, säger Anders Åkesson.

Antalet människor som dör av droger i Sverige har mer än tredubblats på bara tio år. Enligt EU:s narkotikabyrå är narkotikadödligheten i Sverige näst högst i EU.

Sedan början på april utbildas missbrukare för att kunna hjälpa andra som tagit överdos. Genom att injicera eller genom spray andas in naloxon, ett motgift mot opiater, hävs den nedsatta andningsförmågan som förekommer vid överdosering, och minskar risken att dö.

– Skåne ska gå först i ledet med att dela ut Naloxon till missbrukare och med detta rädda flera liv, säger Anders Åkesson som bland annat pekar på det växande problemet med den dödliga opiaten fentanyl.

– Den står för stor dödlighet bland missbrukare i hela landet och är en oerhört kraftfull opiat.

Det är oklart när utdelningen av Naloxon startar, men målet är enligt Anders Åkesson så fort som möjligt. Just nu upphandlas läkemedlet av Region Skåne.

Fotnot: I en första version av artikeln skrevs att Nalonox skulle injiceras via spruta. Så är inte fallet utan Region Skåne kommer dela ut läkemedlet i form av ett nässpray.

Publicerad 13 April 2018 09:10

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.