Ny studie:

Plastpåsen mer miljövänlig än ekologisk bomullskasse

Sju material testades av danska miljöstyrelsen

SVERIGE.

Att plast skulle vara bättre för miljön än bomulls- eller papperspåsar har väl aldrig någon trott. Men ska du välja miljövänligt så kör på plast menar en ny dansk studie.

Av
Andreas Holm

Plasten orsakar stora skador ibland annat havs- och vattenmiljöer. Men som påse verkar den bra efter att den danska miljöstyrelsen låtit testa olika produkter.

Resultatet visar överraskande att en påse av LDPE-plast var bäst utifrån miljöpåverkan. Utifrån sexton olika kriterier som exempelvis klimatpåverkan, giftighet för människor och miljö och vattenåtgång testades sju olika material.

Av LDPE-plast, polypropen, återvunnen PET-plast, polyester, biopolymer, papper, bomull och komposit visade sig att en helt vanlig plastpåse, som du kan köpa när du handlar i en matvarubutik, var, sett till miljön, det bästa alternativet.

Störst miljöpåverkan hade tygkassen av ekologisk bomull som behövde användas minst 20 000 gånger för att bli kvitt dess klimat- och miljöpåverkan. Papperspåsen skulle enligt studien behöva återanvändas 43 gånger.

Aktuell Hållbarhet som först skrev om resultaten menar att forskarna dock är noga med att påpeka att alla påsar bör återanvändas så många gånger som möjligt innan de blir soppåsar, alternativt kastas i återvinningen eller restavfallet.

Publicerad 15 April 2018 07:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.