Majoritet vill se förbud mot tiggeri

– Sex av tio vill se ett införande

SVERIGE.

Sex av tio är för ett tiggeriförbud, medan två av tio är emot. Det visar en ny opinionsmätning.

62 procent är för ett införande av ett tiggeriförbud, medan 20 procent är emot. Det visar en opinionsmätning från Novus.

Förbudets vara eller icke vara har synts i den politiska debatten under en tid och frågan drivs bland annat av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigdemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

– Jag antar att medborgarna själva upplever tiggeri i vardagslivet. Det har genomförts några intervjuer med medborgarna, och det visar sig att de upplever det som störande, fortsätter hon.

Vid senaste mätningen som gjordes för två år sedan var 59 procent för ett förbud och 23 emot.

Flera ledande socialdemokrater har också kritiserat tiggeriet och öppnat för någon form av förbud. Till exempel har finansminister Magdalena Andersson sagt att man inte bör ge pengar till tiggare, rapporterar SR.

Publicerad 16 April 2018 09:34

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.