Liga misstänks ha lurat sina offer på 85 miljoner kronor

Tolv män anhållna efter gryningsräd i bedrägerihärva

SKÅNE. Under tisdagsmorgonen frihetsberövades tolv män i södra Sverige av polisen i ett samordnat tillslag. Männen misstänks för grova bedrägerier mot ett hundratal personer. Totalt ska de ha lurat till sig runt 85 miljoner kronor.

Av
Anja Degerholm

En 29-årig man från Karlskrona är huvudmisstänkt i härvan och han är häktad i sin utevaro, då han sitter frihetsberövad i Marocko i väntan på utlämning till Sverige. Han är misstänkt för 96 grova bedrägerier.

– Förundersökningen har efter ett omfattande utredningsarbete avancerat så långt att tolv personer frihetsberövats under tisdagen och delgivits olika brottsmisstankar. Brottsrubriceringar på de som frihetsberövats under tisdagen är grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott samt penningtvättbrott, förklarar förundersökningsledare kammaråklagare Kjell Janneson i ett pressmeddelande från polisen.

Det rör sig om investeringsbedrägerier och polisen känner för närvarande till ett hundratal personer som utsatts. Brottsoffren är från hela landet, men framför allt från södra Sverige.

– Det är viktigt att alltid skydda sin identitet, köpa och sälja säkert på internet och ta reda på vem det är man gör affärer med och då helst ha en personlig kontakt. Den som ändå blir drabbad ska alltid polisanmäla, säger Petra Stenkula, chef för regionala utredningsenheten i region syd.

De misstänkta männen är i åldrarna 25–60 år och greps i Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping. De misstänks både för att ha varit involverade i bedrägerierna eller för att ha tagit del av utbytet av brotten, och är fortsatt anhållna efter förhör.

Publicerad 18 April 2018 11:01

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag