Utvisas efter flera sexuella ofredanden vid station

Ska betala 40 000 kronor i skadestånd

HÄSSLEHOLM. En 48-årig man döms för flera fall av sexuella ofredanden mot kvinnor och flickor i centrala Hässleholm. Mannen slipper fängelse men utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.

Sammanlagt döms mannen för sju fall av sexuella ofredanden mellan november 2015 och april 2018. Gemensamt för brotten är att de inträffat i anslutning till Resecentrum i Hässleholm. Offren har blivit tagna på brösten, underlivet eller rumpan.

Som bevisning har åklagaren presenterat flera vittnen, i något fall har det även funnits bildbevis. Mannen själv nekar till brott och har i de flesta fallen inte kunnat lämna någon förklaring. I ett förhör uppger han dock att ”flera tusen passerar honom varje dag” och att ”det kan hända att han stöter till människor på stationen.”

Hässleholms tingsrätt anser att 48-åringen ”visat stor hänsynslöshet och utnyttjat kvinnornas och flickornas svårigheter att värja sig mot brotten.”

Det anses även bevisat att mannen stulit varor från en matbutik och att han vid tre tillfällen burit kniv på allmän plats. Mannen döms dessutom för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman i samband med att han krängt med kroppen och slagits när en ordningsvakt skulle avvisa honom från Kulturhuset i närheten av Resecentrum.

Det totala straffmätningsvärdet är fängelse i tre månader. Men eftersom mannen varit häktad sedan början av april anses han redan ha suttit av två tredjedelar av straffet, vilket gör att påföljden stannar vid villkorlig dom.

Kvinnorna och ordningsvakten tilldöms sammanlagt 40 000 kronor i skadestånd.

Mannen får inte återvända till Sverige förrän år 2028. Skulle han anträffas inom landets gränser innan dess riskerar han fängelse upp till ett år.

Publicerad 04 June 2018 00:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag