Från 2 000 till 2 kronor på en dryg månad

Prisfallet på potatis förödande för odlarna

SKÅNE. Priset på färskpotatis har på drygt en månad sjunkit från 2000 kronor till ynka 2 kronor per kilo, något som slår hårt mot traktens odlare.

– Det är förödande för vår ekonomi. Just nu arbetar vi gratis, säger Anders Andersson, ordförande i föreningen potatisodlarna och verksam i södra Skåne.

Midsommarfirare jublar säkerligen när de fyller påsarna med små läckra färskpotatisar som nästintill skänks bort i butikerna. Snittpriset på de små knölarna som vid premiären 8 maj kostade drygt 2 000 kronor priset är nu nere på två kronor kilot och på vissa håll reas potatisen ut för endast 50 öre.

För de odlare som under lång tid arbetat för att få fram grödan är detta förödande.

– Det slår väldigt hårt mot oss. Ekonomin är usel just nu. Vi skulle behöva det dubbla priset för att ens kunna täcka våra kostnader, säger Anders Andersson.

Att priset på grödan sjunkit så hastigt beror enligt Anderson på flera faktorer, där klimatet är den starkaste.

– Det har varit ett riktigt extremår med vinter i mars, vår i april och sommar i maj. Det har gjort att allt snabbats på och potatis som inte skulle ha skördats än redan är ute i handeln, säger han.

För tillfället täcker intäkterna bara drygt 70 procent av odlarnas utgifter och någon förtjänst blir det inte alls.

– Vi får väl se om det jämnar ut sig med vinterpotatisen, men det beror helt på hur mycket vatten vi kommer ha resten av säsongen. Som det ser ut nu är flera bevattningsdammar redan tomma, säger Anders Andersson.

Enligt Katarina Gillblad, verksamhetsledare på Potatisodlarna kan prisutvecklingen dock stiga efter midsommar.

– Eftersom man plockat så mycket potatis före midsommar och odlingen även minskat något tror jag en lägre tillgång efter midsommar kan få priset att stiga, även om alla säger att det aldrig händer, säger hon till tidningen Land Lantbruk.

Publicerad 20 June 2018 11:29