Genom ögonkontakt kan Malin Malmqvist få hjälp att koppla bort omgivningarna som bidrar till panik och ångest. Även om Skrållan älskar att jobba som assistanshund så är hon även familjehund och busar gärna med familjens övriga hundar.

Genom ögonkontakt kan Malin Malmqvist få hjälp att koppla bort omgivningarna som bidrar till panik och ångest. Även om Skrållan älskar att jobba som assistanshund så är hon även familjehund och busar gärna med familjens övriga hundar. Foto: Paola Nordgren

Med assistanshund blev livet enklare

"Att kunna ta en fika på stan har varit en dröm jag haft i många år "

HÄSSLEHOLM

. Malin Malmqvist har tidigare spenderat många dagar i sin lägenhet, ofta med persiennerna nere. Med diagnoser som social fobi, ångest, autismspektrumtillstånd, en autism och ADHD har det krävts dagar av återhämtning när hon väl tagit steget utanför dörren.

Men efter att ha fått rätt till assistanshunden Skrållan beskriver Malin Malmqvist det som att hon har fått livet tillbaka.

– Det är verkligen ett helt nytt liv och Skrållan hjälper mig att våga gå ut. I dag kan jag tack vare hunden gå ut och fika, besöka affären och ta mig till vårdcentralen utan att det känns särskilt jobbigt, vilket är helt fantastiskt. Många tror att det krävs att man är blind eller sitter i rullstol för att få använda sig av en assistanshund men så är det inte, berättar Malin Malmqvist.

Däremot krävs det en hel del träning för hunden. Ett år tillsammans med en instruktör från Svenska Service- och Signalhundsförbundet och en rad olika tester krävs det för att få hunden godkänd som assistanshund så att hunden får intyg för att bära den väst som visar att hunden är i arbete som assistans. Den får inte heller vara skotträdd eller reagera på hastiga rörelser, reagera på människor eller andra djur.

– Dessutom krävs det att hunden gör ett test varje år för att få behålla assistanscertifikatet. Så även om vi har tränat en lång tid så krävs det daglig träning för att hon ska hålla sina kunskaper vid liv, berättar Malin Malmqvist.

Malin Malmqvist har under många år isolerat sig från allmänheten på grund av sin sociala fobi, autism och panikångest. Har hon någon gång lämnat lägenheten så har hon blivit sängliggande flera dagar efteråt. Att gå ut och fika har varit en omöjlighet, då panikångesten kommit så fort hon närmat sig människor. Och de mediciner hon testat har inte gjort det bättre.

– Det är svårt att förklara känslan av att vilja gå ut bland folk men inte kunna. Att kunna ta en fika på stan som är vardag för andra har varit en dröm jag haft i många år och sedan i maj då Skrållan blev klar med utbildningen har jag faktiskt varit och fikat utan varken panik eller ångest.

Skrållan.

Skrållan. Foto: Paola Nordgren

Dvärgpudeln Skrållan som nu är färdig assistanshund hjälper numera Malin att komma ut bland folk och att fokusera rätt när hon är på väg att få en panikångestattack eller när det kommer mycket människor i närheten. Då söker Skrållan och Malin ögonkontakt och på så vis får Malin hjälp med att fokusera bort omgivningarna och nollställa de intryck som skapar ångest och bli lugn igen.

– Det är helt otroligt att det faktiskt fungerar. Men Skrållan hjälper mig så otroligt mycket och tack vare henne kan jag nu göra saker jag aldrig trodde skulle vara möjligt. Förutom att hon kan plocka upp saker från marken, kan leta upp min mobiltelefon och larma om jag blir dålig så är hon min stora trygghet i livet. Min superhjälte helt enkelt.

I somras trillade Malin ihop och krampade och man misstänker nu att hon även har epilepsi.

– Jag trodde först att det var en panikångestattack men har efter en rad tester insett att det troligtvis var epilepsi. Om läkarna sätter den diagnosen så kommer Skrållan att utbildas även till att kunna larma vid ett sådant anfall.

Publicerad 30 December 2018 00:00