Ett ökat antal fall av kennelhosta ser veterinären.

Ett ökat antal fall av kennelhosta ser veterinären. Foto: Mostphotos

Veterinär ser ökning av hundsmitta: ”Ganska smittsamt”

Flera fall av kennelhosta just nu

SKÅNE.

Luftvägsinfektionen kennelhosta hos hund ökar just nu. Det ser i alla fall Karin Löfqvist, verksamhetschef på AniCura i deras verksamhetsområden Ängelholm, Landskrona, Hässleholm och Malmö. ”Det snurrar runt ordentligt på sina håll i Skåne”, säger hon.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Många djurägare söker veterinärvård för att man tror att hunden har satt något i halsen. Men inte allt för sällan kan det vara kennelhosta, en kombinationssmitta av herpesvirus, parainfluensa och coronavirus. Just nu ser man en ökning av patienter med kennelhosta i Ängelholm, Landskrona, Hässleholm och Malmö.

– Många gånger kommer man in för att man tror att hunden har satt någonting i halsen. Det klassiska är att det kommer en akut hosta med en klökning på slutet. Det kan låta förskräckligt. I bland spottar hunden ut vitt skum, säger Karin Löfqvist.

Kennelhosta är relativt vanligt och smittar enligt Karin Löfqvist i första hand i närkontakt mellan hundar.

Många gånger kan det går det över av sig själv, men om hunden blir betydligt sjukare med feber och nedsatt allmäntillstånd kan hunden ha fått en följdinfektion och då behandlas det med antibiotika.

– Kennelhosta är ganska smittsamt och ibland kan man se en ökning i samband med att det har varit stora hundutställningar eller liknande, där många individer har träffats. Har man en äldre hund som kanske har nedsatt immunförsvar eller är ute och tävlar mycket kan det vara bra med en vaccination av bakterievarianten.

Publicerad 16 February 2019 00:00