Läkare ljuger om elbehandling

"Vem som helst kan förstå att detta kan inte vara hälsosamt"

Nyligen har Uppdrag Granskning, Debatt och flera tidningar tagit upp ett flertal fall, där personer har blivit skadade av elchocker. Psykiatriker har också ställts mot väggen och motvilligt tvingats erkänna biverkningarna: patienterna riskerar bestående minnesskador efter ECT.

Jag har protesterat i många år mot elchocker, därför att jag personligen känner flera personer som har blivit skadade av elchocker. Mängder av människor har också kontaktat mig och berättat om sina skador efter ECT. Det är oerhört tragiskt och upprörande. Vem lyssnar på och hjälper dessa människor?

Användningen av elchocker har kraftigt ökat i Sverige de senaste åren. Detta till en punkt där vi är bäst i världen per capita på att ge elchocker. C:a 50 000 elchocker ges varje år - varför vill inte psykiatrin att denna siffra skall komma ut?

Det finns inte heller någon statistik på hur många elchocker som ges under tvång eller vilka skador som har uppkommit efter ECT. Patienterna har ingen riktig möjlighet att rapportera de skador som har uppkommit. Var finns vetenskapligheten?

Det finns alltså ingen korrekt vetenskaplig rapportering kring ECT i Sverige.

Hur kan då läkare och psykiatriker påstå till människor och deras anhöriga att det är en riskfritt att få elchocker? Vad grundar sig detta påstående på?

Elchocker är en inhuman och ålderstigen "behandling" som härrör sig från bedövning av grisar innan slakt i Rom på 1930-talet. Psykiatrikern Ugo Cerletti kom sedan på att testa detta på människor.

Det är samma elchocker nu som förr i tiden. Elchocken är samma, men man har bytt namn på den och söver numera ner patienten och ger muskelavslappnande medel. Annars kastas patienten runt i sängen och riskerar kramper och frakturer. Detta ser förfärligt ut och ledde till att ingen ville ha elchocker. Folk som såg på svimmade.

Det är alltså samma elchock som går genom patientens kropp, minne och tankeverksamhet. Vem som helst kan förstå att detta kan inte vara hälsosamt.

Det är ett känt neurologiskt faktum att hjärnskador kan framkalla en slags märklig bekymmerslös eufori. Elchocker orsakar samma sak på en del människor. Neurologerna vet dock att dessa fenomen åtföljer de flesta hjärn- och skallskador.

Psykiatrin tolkar detta som att depressionen har hävts. När förvirringen efter huvudskadan lagt sig, så återkommer dock depressionen och en ny serie elchocker måste ges.

Finns det någon rakryggad läkare eller psykiatriker i Sverige som har modet att skilja sig från mängden och ta steg från ECT?
Peter Larsson

Publicerad 05 February 2010 10:38

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag