Krönika:

Vägen mot frihet – eller undergång

Av
Per Eeg-Olofsson

KRÖNIKA. ”En händelse som ser ut som en tanke” brukar man säga när något slumpar sig så att det ser ut som om det fanns en vilja bakom. Det var fallet när jag häromdagen såg tv-bilder från Aleppo i Syrien. Unga milismän med AK47:or i händerna som oorganiserat skjuter runt gathörn och, i någon kort sekund, en husvägg med spraymålade slagord. Slagord på arabiska, som jag inte kan läsa, men även ett enstaka ord på engelska: freedom.
Men, upphovsmannen hade stavat fel och i stället skrivit freedoom. Free – fri, och doom – undergång. Frihet och undergång, kanske kärnan av det som händer i Syrien just nu.
Aktivister uppskattar att cirka 20 000 människor dött sedan det folkliga upproret övergick i väpnad konflikt för 17 månader sedan, nu ett fullskaligt inbördeskrig. Vid det här laget har vi vant oss vid rapporterna om att en liten klick klamrar sig kvar vid makten genom att använda sin armés fulla arsenal mot alla som ses som fienden, beväpnad eller inte. Vi vet också att den enda konkreta reaktion som det internationella samfundet åstadkommit är ett antal resolutioner mot dödandet. Rysslands och Kinas veton förlamar FN, vilket passar bra för ett USA som kämpar med att dra sig ur Irak och Afghanistan utan att helt förlora ansiktet, och som inte har något intresse av att blanda sig i en Mellanöstern-härva i ett land som dessutom saknar större naturtillgångar.
Det blir, återigen, att konstatera att den internationella solidariteten inte sträcker sig särskilt långt, om det inte finns ett egenintresse.
Jag vill gärna tro på en historisk utveckling mot större och större solidaritet. Från sig själv och den egna avkomman, till de som delar samma grotta, till de som delar samma by eller stad, till de som ingår i samma samhällsklass, till de som bor i samma land. Jag vill gärna tro att mänskligheten kan ta steget över nations-, religions- och etnicitetsgränser. Vissa dagar är det svårare att behålla den tron, men det är, trots allt, den enda väg som leder mot free och inte mot doom.

Publicerad 09 August 2012 16:58

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag