Lekar håller barnen sysselsatta under bilresan.
Lekar håller barnen sysselsatta under bilresan.
Foto: Thinkstock
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Gör bilresan roligare

KARINA MORBERG

Tips för den långa bilresan
Lek! Det finns många enkla lekar som engagerar hela familjen och som kan hålla otåliga barn sysselsatta. Packa med prylar. DVD-spelare och favoritfilmen, spel, ritböcker eller sago-cd:s är heta tips på prylar som bör finnas med vid varje längre bilresa när lekarna tagit slut. Pausa. Ta regelbundna stopp när du känner att de är dags. Passa på att göra något roligt av pauserna. Kör säkert. Se till att säkra bilbarnstolen så att barnen sitter rätt och dubbelkolla säkerhetsbälten både innan och under färden. Ta god tid på dig. Försök att inte stressa, utan se bilresan som ett sätt att umgås med familjen.

RESA. Dags för den årliga bilsemestern? Orolig för att barnen inte ska fixa alla timmar och mil i baksätet? Med Familjelivs tips blir den långa bilresan roligare.

– Vi ska bila med familjen och undrar hur man bäst underhåller små barn under en sex timmar lång bilfärd? Hur brukar ni göra för att göra bilresan lite trevligare? undrar en mamma på Familjeliv.se

En bilsemester kan vara ett fantastiskt sommaräventyr. Men långa bilresor har också baksidor. Det är inte säkert att alla familjemedlemmar har tålamodet att sitta stilla under den långa åkturen.

Bara för att bilresan är lång, behöver den inte vara tråkig, menar Mikael Höög på Motormännens Riksförbund. Han anser att det viktigaste i de här situationerna är att få tiden att gå fortare.

– Det stora problemet för barn är tristessen. Därför måste man vara aktiv under resans gång. På ett trafiksäkert sätt naturligtvis, och då är lekar och lite hjärngymnastik bra, säger Mikael Höög.

Gissningslekar eller tävlingar kan vara ett bra sätt att roa barnen på. Plocka fram fantasin och barnasinnet och kör klassiker som ?vem tänker jag på?, "räkna bilar" eller "ett skepp kommer lastat". Lekarna är inte bara ett sätt för de yngsta att tänka på något annat, det är också ett jättebra tillfälle att umgås. I Familjelivs forum delar läsarna med sig av tips som varit populära bland deras barn.

– Vi har åkt på långresa några gånger och jag är övertygad om att våra långresor gått betydligt sämre utan en bärbar DVD-spelare, tipsar en förälder i forumet.

En gång i timmen

En annan medlem säger:

– Ett av våra barn avskyr att åka bil så vi stannar nästan en gång i timmen och springer omkring en stund utanför bilen. Många pauser på McDonalds blir det så att man kan utnyttja deras lekplatser. Vi brukar ha med boll, såpbubblor till pauserna.

Även om det kan kännas lockande att sträckköra för att vinna tid, kan det ändå vara uppskattat och välbehövligt att ta en paus emellanåt. Gör något roligt av bensträckarna och toastoppen. Utnyttja rastplatserna längs vägarna för att leka kull eller ta en nypa luft. Kanske är det värt att svänga av på en alternativ väg för att få lite omväxling från motorvägsnötandet.

En annan viktig del när det kommer till att bege sig ut på vägarna är säkerheten. Risken för olyckor är något man inte bör bortse från. Så hur ska man tänka kring säkerhet och långa bilresor med barn?

– Det gäller att barnen inte blir för uttråkade så att de stör dig som kör. Det kan räcka att du tappar koncentrationsförmågan för ett par sekunder för att olyckan ska vara framme, säger Mikael Höög.

Han betonar också vikten av att ha bilbarnstolar anpassade för barnets vikt och ålder. Och givetvis att barnen ska ha säkerhetsbältena på under resans gång.

Åkt över halva Europa

Trots att det kan kännas jobbigt inför bilresan, finns det många som har positiva erfarenheter från sin semester.

- Vi har åkt över halva Europa med våra barn. Första gången hade de inte fyllt ett år, men vi har inte haft några problem. När de var små så var sysselsättning viktig, rita, pussla, djur- och bilbingo, sånger, sagoljudböcker med mera. Sen när de blev runt tre, köpte vi DVD-spelare, superbra. Det viktiga är att de inte sitter för länge utan rast, cirka fyra timmar är lagom när de är runt tre, skriver en erfaren mamma.


Publicerad: 16. augusti 2012 02:18
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Hässleholm

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa