Den 2 mars er Anna Sjöholm med sina kolleger informationsträff i Vinslöv, följt av Tyringe den 14 mars och Hässleholm den 30 mars. Foto: Paola Nordgren
Den 2 mars er Anna Sjöholm med sina kolleger informationsträff i Vinslöv, följt av Tyringe den 14 mars och Hässleholm den 30 mars. Foto: Paola Nordgren
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Grannsamverkan gör skillnad


HÄSSLEHOLM. Under höstens medborgardialog som sammanställdes i slutet av 2016 så kunde man utläsa att många invånare önskade engagera sig i grannsamverkan.

Därför genomför Hässleholms kommun just nu informationskvällar där allmänheten kan få tips och stöttning på vägen hur en fungerande grannsamverkan kan se ut.

I samarbete med polisen, kommunens brottsförebyggande råd och Länsförsäkringar Göinge Kristianstad besöker man just nu samtliga orter i kommunen.

– Vi har haft ett flertal träffar där de som kommit varit väldigt engagerade och jag tror absolut att det kommer att bli flera nya grannsamverkansgrupper efter det här, berättar Anna Sjöholm, samordnare för grannsamverkan.

Redan i dag finns drygt 300 fungerande samverkansgrupper där byn själva sköter sin grannsamverkan. Men för de som vill ha hjälp att starta upp en grupp så finns nu kommunen till hands.

– Vi är behjälpliga med att starta upp en grupp och pratar lite runt vad man bör tänka på och vad det innebär att vara kontaktperson för gruppen och hur stora områden som är lämpliga att ha vid ett sådant här arbete.

Enligt Anna Sjöholm ser de tydliga effekter av att ha en fungerande grannsamverkan, brott i dessa områden minskar bland annat men man finns också nära om det skulle inträffa något annat.

– Ja, en bra grannsamverkan där man vet vilka alla i gruppen är, fungerar även vid, brand, livräddning och skapar en trygghet i området. Våld i nära relationer är ett brott som också ökar och genom grannar som uppmärksammar detta kan vi även komma åt dessa brotten. Grannsamverkan kan med andra ord göra stor skillnad.


Publicerad: 15. februari 2017 09:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Hässleholm

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa