Karolina Pihl tar sats mot helgens tävlingar. Foto: Mikael Dillenz

Karolina Pihl tar sats mot helgens tävlingar. Foto: Mikael Dillenz

Vinslövsspelet - ett hästjobb

Vinslöv laddar för tävlingar i fyra dagar

RIDNING. Vinslövs ryttarförening drar imorgon igång Vinslövsspelet och för första gången står Karolina Pihl tillsammans med Lars Månsson vid rodret för tävlingarna. Pihl har för första gången fått känna på hur det är att vara ansvarig för ett stort evenemang.

- Det är otroligt mycket jobb. Vi började redan i somras med att leta sponsorer. Mycket ska göras inför en sådan här tävling. Uppstallningar ska ordnas, hinder målas, gräs vattnas och klippas, sponsorer ordnas, säkerhetsavspärrningar ska upp bland annat. Vi är runt femton personer som jobbar hårt och ett antal till som hjälper till när de kan. Människor har ju jobb och liv vid sidan om också, säger Karolina Pihl och skrattar. När tävlingarna sedan drar igång handlar det om 40-50 funktionärer varje dag.

Föreningen siktade på 800 anmälningar i år och för att fler skulle ha möjlighet att anmäla sig förlängde man anmälningstiden.
- Unghästklasserna fungerar som kval till Falsterbo och det är en hektiskt tid för de som vill kvala. De som inte klarat sina kval helgen innan vill vi ge möjlighet att komma hit, därför förlängde vi ansökningstiden till efter helgen.

Under fyra dagar håller spelet på och Karolina Pihl hoppas framförallt på fint väder.
- Förra året hade vi tur och under lördagen kom riktigt mycket folk för att titta, det hoppas vi på i år igen.
Fram tills tävlingarna hoppas hon dock på lite mer regn. Eftersom regnmängden inte varit så stor på senare tid får klubben vattna ridplanen dagligen för att undvika att underlaget ska bli hårt.
- Underlaget är mycket viktigt så att inte hästarna skadar sig. Om de blir skadade på grund av att det är dåligt så finns det en risk att de tävlande inte kommer tillbaka.

Hästen Silva och tävlingsansvarige Karolina Pihl ser framemot att helgens tävlingar. Foto: Mikael Dillenz

Hästen Silva och tävlingsansvarige Karolina Pihl ser framemot att helgens tävlingar. Foto: Mikael Dillenz

Vinslövsspelet och Six bars

Vinslövsspelet är en regional och nationell tävling. Förutom vanlig hopptävling tävlas det i höjdhoppningsklassen Six bars. Bland deltagarna finns bland andra; Royne Zetterman, Elin, Lina och Stefan Sjögren, Piia Pantsu, Satu Liukkonen och Jörgen Larsson. Tävlingen inleds under torsdagen klockan tio. Fredag till söndag börjar tävlingarna klockan nio. Förutom tävlingarna finns möjlighet att åka med häst och vagn (under lördagen) och ponnyridning (lör-sön 13-14). Tävlingsformen för höjdhoppning heter Six bars och består av sex hinder med två galoppsprång emellan. Hindren går från 95 cm till 145 cm. För varje omgång höjs hindren med 10 centimeter och detta görs i fem omgångar. Den som klarar sig felfritt längst vinner.

Publicerad 18 May 2010 03:00