ORD. Pastor David Castor bloggar bland annat om teologiska funderingar. Han fotar också gärna.
Foto: Privat

ORD. Pastor David Castor bloggar bland annat om teologiska funderingar. Han fotar också gärna. Foto: Privat

Pastor Castor bloggar om kristna funderingar

ESLÖV/ RÖKE. Med sin blogg vill prästen David Castor nå utanför kyrkans väggar. Han menar att bloggandet är helt i linje med kyrkans arbetsmetoder, med ordet i centrum.
-Med min blogg vill jag bland annat föra ett teologiskt samtal, inte minst i en tid då sådana resonemang  inte förs så mycket  på insändar- och debattsidor i dagspressen. Bloggandet som ett sätt att sprida idéer, väcka tankar och inge till eftertanke. Det är en möjliget att nå utanför kyrkans väggar, säger David Castor.
Han har varit präst i tio år, varav de första åtta i Eslöv.  Personlig hemsida skaffade han för 16 år sedan, blogg för några år sedan. Det fanns framför allt två anledningar till att han började blogga- ett tekniskt intresse och att han gillar foto. Med tiden har viljan att kommentera vad som sker i omvärlden blivit ett tredje skäl.
På nätet kallar David Castor sig Pastor Castor. Han menar att bloggandet är helt i linje med kyrkans arbetsmetoder, med ordet i centrum.
-Jag upplever bloggandet som en kyrklig arbetsmetod, men med ny teknik. Jag tror att det är ganska vanligt att präster och teologer bloggar. Jag läser själv om teologiska frågor på nätet.

Viktigt att samtala

Att blogga ingår inte i hans arbetsuppgifter, men som präst   är han alltid en representant för kyrkan, även på fritiden.David Castor har ingen tydlig agenda med sin blogg, utan skriver om sådant han reflekterar över, även i hans yrkesroll som präst och vad som sker i kyrkan.
David Castor upplever att det i alllmänhet är högt i tak i Svenska kyrkan. Han tror att han skulle kunna publicera åsikter som inte är helt förenliga med kyrkans på bloggen.
- Om jag  hade trosföreställningar som var alltför avvikande skulle jag nog ifrågasätta min roll som präst överhuvudtaget snarare än att fundera kring om jag kunde offentliggöra dem. Kyrkan har snarast synen att det är viktigt att samtala och hitta förhållningssätt utifrån olika trosföreställningar.  Samtidigt som jag tror att det finns eviga sanningar som kyrkan och jag som präst bör stå för blir diskussionen intressant när man har lite olika synsätt.
 

null

Publicerad 08 April 2011 13:26