Henrik Bergkvist laddar för egen sit-down-tragedy-föreställning

"Humor ska vara skojig och tänkvärd- annars kan det kvitta"

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. Han är rolig på ett underfundigt sätt. Och det är så han vill att det ska vara: Skojigt och tänkvärt. Annars kan det kvitta.
Möt Henrik Bergkvist. Skådespelare, musiker, revymakare, berättare, lärare, journalist (bland annat) och enligt sig själv en tråkig och onödigt pedantisk människa.

Högaktuell just nu med bland annat improviserad poesi den 19 oktober i Kulturhuset, där han utmanar den som vill ställa upp mot honom.  Tilläggas bör att Henrik är Svensk Mästare i Improesi, bara så ni vet…

Han är nog främst aktuell med sin egen uppsättning ”Hemma hos Henrik” med premiär den 19 november i Kulturhuset, en föreställning som pågår till och  med den 3 december.
Vän av ordning undrar förstås vad som månde bliva av detta. Hemma hos Henrik kan det ju uppenbarligen vara både mördande tråkigt och förskräckligt pedantiskt har vi nyss fått höra.

Men nej. Det utlovas en ”sit down tragedy-föreställning fylld med allvarsamt skojande, där ett nödvändigt ont alltid tvingas att ge vika för ett nödvändigt gott. En typisk Bergkvistsk blandning alltså där han varvar sina vassaste poetryslamtexter med sånger och träffsäkra betraktelser.
Privat är Henrik stillsam, i det närmaste försynt. Den som tror att ”Kommer Henrik på partyt blir det high life” har för det mesta fel. Har festfixaren otur säger Henrik inte mycket alls. Men iakttar, reflekterar och noterar. På scenen får han utlopp för ett brett spektra av känslor där nog ingen blir oberörd..

Stillsam har han för övrigt alltid varit. Och ganska så blyg med en självvald ensamhet.
Han berättar med ett leende hur han som liten grabb spelade hockey på garageinfarten. Matcher där han själv spelade alla positioner i Rysslands första femma  och också agerade kommentatorn Arne Hegerfors.

Började spela piano på högstadiet där en duktig lärare inspirerade honom (som hade talang) att fortsätta.
-Jag växte med musiken och kom på köpet undan träslöjden. På gymnasiet växte textintresset fram. Skrev mina första pjäser där. Sedan blev det Musikhögskolan i Malmö. Undervisade även i musik och teater. Och sedan, ja, sedan har det rullat på.
Jo, vi vet.
Henrik Bergkvist har haft sin hand med i mängder av arrangemang  i bland annat Teatergruppen HeTS och Lådans regi och så förstås i Casinorevyn, fast det vare ett tag sedan sist. I sommar körde han, tillsammans med Carl Littke, populära sommarfrågeprogram i Hembygdsparken.
-Jobbar 25 procent som lärare. Måste ju gardera mig och ha pengar till hyran. För övrigt försörjer jag mig på musik och teater, säger Henrik som just nu har huvudet fullt av föreställningen ”Hemma hos Henrik”.
 
 

Publicerad 10 October 2011 23:58

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.