Gunnar Bengtsson, 77, Tyringe, har valts till ny ordförande för 38 000 SPF: are i Skåne. Foto: Helene Nordgren

Gunnar Bengtsson, 77, Tyringe, har valts till ny ordförande för 38 000 SPF: are i Skåne. Foto: Helene Nordgren

Hallå där Gunnar Bengtsson, Tyringe, ny ordförande för SPF


 
Du har tidigare varit kommunalråd (C). Ser du fram emot uppdraget i Sveriges Pensionärsförbund?
-Ja, det blir väl min sista stora utmaning. Det ska bli kul. Som gammal föreningsmänniska så har jag stor erfarenhet av att leda en verksamhet.

Vad ska du göra?
-Det finns ett distriktskontor i Höör. Jag ska leda kansliverksamheten där samt styrelsens arbete. Dess uppgift är att sköta informationen till de 141 avdelningarna med 38 000 medlemmar. Det kan exempelvis handla om utbildning av studieansvariga.

Något nytt annars inom SPF?
-Vi lanserar i år vårt upprop "Ålderismen". Det finns en stor åldersdiskriminering i Sverige. När man är pensionär blir man inte alltid värdigt bemött. Vi känner att alla inte förstår hur det är att vara äldre. Det är lätt att man blir osynliggjord.

För en tid sedan utsåg SPF riks årets kommun. Ni nominerade aldrig Hässleholm, varför?
-Det har hänt för mycket negativt som gett kommunen dålig publicitet i rikspressen. Det är svårt att lansera en kommun som inte är lyhörd för de äldres önskan att få kaffe när de så önskar. Vidare är vi missnöjda med att det är en allmän neddragning av äldreboende i kommunen, till exempel det uteblivna trygghetsboendet i Tyringe. En bra sak är dock att alla över 70 år åker gratis inom kollektivtrafiken. I Kristianstad är den gränsen 75 år.

Vilken kommun vann?
-Det gjorde Nykvarn i Stockholsmområdet. En liten kommun på 9 000 invånare som har organiserat upp sin äldreomsorg på ett utmärkt sätt. Kristianstad som föll på mållinjen kom på andra plats.
  

Publicerad 30 March 2012 09:13