Tove tröttnade på att vara arbetslös. Nu öppnar hon lanthandel i Ballingslöv. Foto: Maja Ögren Andersson

Tove tröttnade på att vara arbetslös. Nu öppnar hon lanthandel i Ballingslöv. Foto: Maja Ögren Andersson

Tove, 22, går mot trenden och öppnar lanthandel

"Jag känner mig väl förberedd"

Av
Maja Ögren Andersson

BALLINGSLÖV. Tove Nilsson, 22, ska öppna en livsmedelsaffär i Ballingslöv. Därmed går hon tvärs emot den rådande trenden.
-Det är långt till närmaste butik. Jag vet att det blir jobbigt i början, men jag tror på idén, annars skulle jag ju inte våga satsa, säger hon.

Tove som har ett par års erfarenhet från livsmedelsbranschen är trött på att vara arbetslös.
-Jag hade ett vikariat som gick ut. Under tiden i butiken lärde jag mig mycket, allt från inköp till försäljning. Jag känner mig väl förberedd och har råpluggat när det gäller skatteregler och lagstiftning.
Just nu råder en febril aktivitet i lokalerna där det om ett par månader ska finnas en butik med de viktigaste basvarorna och läsk, chips och godis. Hantverkare är i full färd med renoveringen.

Tove berättar att hon har fått mycket stöttning. Inte minst från fastighetsägaren, Magnus Lindström, som stöttar Toves satsning helhjärtat. Inte minst för att göra Ballingslöv attraktivare.
-Och både Arbetsförmedlingen och Nyföretagarcentrum har ställt upp jättebra. Min affärsplan är bedömd och godkänd. Här har funnits en affär tidigare, men nu finns det ingenstans man kan handla i Ballingslöv.
-Närmaste butiker finns i Hässleholm eller Hästveda och dit är det en mil. Många som bor här är jätteglada över att det kommer en butik till orten.

Tove ska jobba själv, men kommer att få en hjälpande hand av släktingar, vänner och bekanta.
-Jag vill lägga upp verksamheten efter behov, både vad det gäller öppettider och sortiment. Det första året räknar jag förstås med väldigt mycket jobb och inte mycket fritid.
Hon har nyligen flyttat till Ballingslöv och fått tag på en lägenhet i huset närmast affären. Som närmaste granne har hon köksjätten Ballingslöv och bara ett hundratal meter därifrån, mitt emot affären kommer tågstoppet nästa år att förläggas.
-Det känns ju så bra. Då kan folk ganska naturligt slinka in och köpa det dom behöver.
Tove känner sig beredd att hugga i. Att gå arbetslös är ingenting för henne.
-Det mesta har fallit på plats. Mina före detta chefer ger mig goda råd och jag känner mig trygg när det gäller planeringen. ”Nya Nacksvinget”, blir namnet. Den förra hette bara ”Nacksvinget”. Ballingslöv är ju en känd gammal brottarort.
 

Tove går mot trenden...
I rapporten "Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service" konstateras det att antalet dagligvarubutiker i landet har minskat under en lång följd av år.
Förra året med cirka en procent eller 61 butiker, att jämföra med 133 respektive 147 butiker under de närmast föregående åren. Sedan 1996 har nedgången varit närmare 24 procent.
Antalet små eller mindre butiker har minskat kraftigt från året 1996, närmare bestämt med närmare 67 procent. Även kategorin "service- och trafikbutiker" har minskat under den senaste tvåårsperioden med cirka 17 procent, efter en tidigare period av årlig uppgång.
Däremot fortsätter de allra största butikerna med en säljyta på över 2 500 kvadratmeter att öka i antal och har fördubblats sedan 1996. Många är lokaliserade till köpcentrum tillsammans med annan detaljhandel.
 
 

Publicerad 09 May 2012 08:55