Föräldrar tror att de inte kan påverka sina barn

Men föräldrars nej skjuter upp ungas alkoholdebut

Av
Lotta Dahlsjö

HÄLSA. Skolavslutningarna är här och för många tonåringar innebär det alkohol. Forskning visar att föräldrars gränssättande gör stor skillnad men samtidigt tror 65 procent av föräldrarna att tonåringar generellt dricker oavsett vad deras föräldrar säger.
Varannan tonårsförälder, 50 procent, tror att ett konsekvent nej till alkohol bidrar till att minska den egna tonåringens drickande. Samtidigt tror en stor majoritet, 65 procent, att det inte spelar någon roll vad de säger. Det visar en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

– Vid skolavslutningen blir många unga berusade för första gången. Men genom att sätta tydliga gränser kan man som förälder skjuta upp barnens alkoholdebut, säger Sven Andréasson, läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut, i ett pressmeddelande.
– Genom att tydligt säga nej till alkohol före 18 års ålder påverkar man mer än vad många tror. Föräldrar som i stället ber tonåringen att inte dricka för mycket signalerar att det är okej att dricka trots att man inte är vuxen, fortsätter Sven Andréasson.

Med informationsinsatsen TÄNK OM vill Statens folkhälsoinstitut, Systembolaget, Polisen och IOGT-NTO ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol. I april fick dessutom mer än 140 000 tonårsföräldrar boken Tonårsparlören, som innehåller fakta, råd och tips för att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol.


Tonåringar, föräldrar och alkohol

- Svenska tonåringar dricker allt mindre alkohol, men den grupp som dricker mest tycks dricka ännu större mängder än tidigare. - Drygt hälften av landets niondeklassare dricker alkohol. - Var femte flicka och var sjätte pojke i nionde klass dricker en flaska vin eller motsvarande mängd alkohol vid minst ett tillfälle varje månad. - Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. - Detsamma gäller tonåringar vars föräldrar inte säger tydligt nej till alkohol före 18 års ålder. Källa: Folkhälsaoinsitutet Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen Inse din betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden. Sätt tydliga gränser. Föräldrar som inte accepterar drickande före 18 år bidrar till att ungdomar börjar dricka vid senare ålder och att de dricker mindre. Visa omsorg. Tonåringar mår bra av att få höra att föräldrarna bryr sig om och vill förhindra att olyckor händer. Stå på dig. Den förälder som varnar men samtidigt bjuder på alkohol hemma sänder ut motstridiga signaler. Prata ihop dig med andra. Sätt upp gemensamma regler kring fester, alkohol och tider för att göra argumentet "alla andra får" verkningslöst. Fotnot: Sifo genomförde undersökningen på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut per telefon bland 2 100 föräldrar till femtonåringar i hela landet under perioden 2-10 april.

Publicerad 13 June 2012 12:52

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag