Opera och jazz på kammarmusikfestival

Peter Jablonski i flera musikaliska roller

Av
Peter Enckell

KARLSKRONA. Den 26 juli inleds Carlscrona Chamber Music Festival och det är nionde året i rad som festivalen går av stapeln. Peter Jablonski är konstnärlig ledare och som vanligt gästar festivalen även Carlshamn och Carl Gustafs Kyrka.
En lång rad fantastiska artister medverkar och programmet innehåller allt från jazz och visa till opera och genuin kammarmusik.

Spännade blandning

Festivalen inleds med "kammarjazz", där Staffan Mårtensson Trio bjuder på en spännande blandning av Mozart, Ellington, Bach, Monk, Mingus och Quincy Jones. Trion består av några av Sveriges främsta jazzmusiker och även Peter Jablonski medverkar vid den här konsertern på trummor!
Kanske inte så många känner till att det var som trummis som Peter började sin musikaliska karriär och som nioåring spelade han på anrika Village Vanguard Club i New York tillsammans med bland andra Thad Jones.

Peter Jablonski ordnar ännu en stor musikfestival i Blekinge

Peter Jablonski ordnar ännu en stor musikfestival i Blekinge

En fantom

Sedan är det dags för Mikael Samuelsson att äntra scenen både i Karlskrona den 27 juli och i Karlshamn den 28 juli. Då bjuds publiken på Taube, Bellman, Beatles och Lloyd Webber. Mikael Samuelsson har skapat sig en unik position i svenskt musikliv och han fick sitt stora genombrott när han spelade titelrollen i "Fantomen på Operan" på Oscarsteatern, under den rekordlånga spelperioden 1989–1995.
Två andra riktiga storheter som sedan medverkar under festivalen är pianisten Julius Kim och lutisten Jakob Lindberg. Julius Kim är en av Koreas absolut främsta pianister och framträder regelbundet som solist i de stora konserthusen runt om i världen. Jakob Lindberg är en av världens främsta lutenister och har hela världen som arbetsfält. Han har gjort ett stort antal inspelningar varav några är banbrytande. Han är också den förste som har spelat in Dowlands samtliga verk för luta.
Mer fantastisk musik blir det när Patrik Jablonski, Rebecca Barham och norska Engegårdkvartetten ger sina bidrag till festivalprogrammet och en av kvällarna kommer också att vigas åt Strindberg ur musikalisk vinkel.

Strindbergs favoriter

Under den konsertern framförs några av Strindbergs favoritstycken och det berättas om hur de länkas samman med hans egna fantastiska verk och hur musiken påverkade honom genom livet.

Opera av Bellini

Festivalen avslutas med Operafabrikens uppsättning av Bellinis opera ?Romeo och Julia?. Bellini fångar med oerhörd skönhet och briljans hela denna myt och därför har man klassat denna opera som en av världens 20 vackraste operor. Ett måste för operaälskaren!

Publicerad 23 July 2012 14:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag