Undvik magsjuka i rötmånadstider

Av
Ida Eriksson ida.eriksson@lokaltidningen.se

BAKTERIER. Se upp! Vi är nu inne i rötmånaden och bakterier har extra lätt för att frodas i våra matvaror. Men vad är egentligen rötmånaden? Finns den ens?
Nja, enligt Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelverket, finns det ingen särskild rötmånad som går att datummärka i almanackan. Men om vi i stället talar om rötmånadsväder, som enligt Livsmedelsverket råder nu, så är det när temperaturen och luftfuktigheten är extra hög. Det är då som matvaror lätt blir dåliga, i alla fall om du inte hanterar dem rätt.
– Rötmånaden kan egentligen ses som en påminnelse om vad som alltid gäller när man förvarar och hanterar mat, menar Mats Lindblad.
Men det finns samtidigt anledning att vara extra försiktig den här tiden av året, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst nu.

Kan innehålla salmonella
Enligt Vårdguiden orsakas den klassiska typen av matförgiftning av gifter, toxiner, som bildas när man inte hanterar maten på rätt sätt. Men även bakterier som ETEC och salmonella kan drabba den som är slarvig med hygien och kylning av maten, varför det enligt Mats Lindblad, är extra viktigt att tänka på detta när man hanterar rått kött. Men det finns heller ingen anledning till att få panik och bara äta smörgåsrån resten av rötmånaden.
Noga med hygien
Genom att tvätta händerna innan matlagning, diska köksredskapen noga, ha tillräckligt kallt i kylskåpet och inte låta maten stå framme i rumstemperatur kan man undvika att bli magsjuk. Och om man vågar lita på sina sinnen behöver man inte heller slänga livsmedel i onödan.
– Mat ska gå att äta även efter bäst-före-datumet. Bara den luktar och ser normal ut, säger Mats Lindblad.
Om jag hittar en mögelfläck på en bit hårdost i kylskåpet, bör jag slänga den då, för att vara säker i rötmånadstider?
–Nej, skär bort fläcken med en marginal på någon centimeter så går det bra att äta resten.
För att undvika matsvinn kan man också tänka på att handla klokt, det vill säga att man inte handlar mer än vad man hinner äta upp innan det blir dåligt.
Är det extra många som drabbas av magsjuka under rötmånadstiden?
– Ja, på sätt och vis. Det är vanligast att folk drabbas av magsjuka i slutet av sommaren och i början av hösten. Men det behöver inte betyda att det har med rötmånaden att göra, det kan ha att göra med att vi beter oss annorlunda den här perioden. Vi grillar och lagar mat utomhus, badar mycket och så vidare.

Publicerad 24 July 2012 13:20

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag