"Allt eller inget", Anders & Måns, Robin & The Najs Gajs

Kulturhösten bjuder på späckat program

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. Det blir en spännande kulturhöst i Hässleholm med en avspark den 1 september.  -För första gången arrangerar vi en kick off i Kulturhusets entréhall. Där ska den som vill få ett smakprov på en del av höstens utbud, säger Chatarina Wilgotsson, programansvarig i Hässleholm.
Och höstens stora dragplåster är förstås musikalen ”Allt eller inget” med premiär den 3 november.

-Man kan ju säga att det blev mycket skriverier och stor uppståndelse när det gäller den musikalen, så marknadsföring har den fått, även om allt inte har varit odelat positivt, säger Chatarina och ser lite underfundig ut.
Jodå. Uppmärksamhet fick den. Och det var på vippen att arrangörerna Goodshow Production drog sig ur satsningen eftersom delar av Hässleholms kulturfolk satte sig på tvären. Nu körs den hela november och december.

Trots en krympande budget för kulturlivet så är höstens program imponerande med många arrangörer inblandade.
Vi ber Chatarina lista några guldkorn. En uppgift som inte är alltför enkel för det finns mycket att välja mellan.
-Först ut den 4 september är något av en favorit nämligen Robin Paulsson & The Najs Gajs, SVT:s kände talkshowvärd, en stand- up comedy- föreställning med lite sång och dans. Den 11 september gästas vi av Amiralens storband då Hässleholms Jazzklubb inleder sin höstsäsong. En härlig inledning. Och den 12 september är det dags för det första författarbesöket då Kristian Lundberg besöker oss.

Den första utställningen, som är ett resultat efter ett samarbete mellan Sverige och Danmark, tar plats i Utställningshallen den 15 september. Rubriken lyder ”Så var det- Så blev det”, en fotoutställning som beskriver utvecklingen i Hässleholm och Slagelse kommun i Danmark.
-Ett spännande projekt med flera arrangörer som har blivit mycket intressant, kommenterar Chatarina.
Lite udda kulturinslag blir det den 19 september då två arabiska kortfilmer visas som en upptakt till Malmö Arab Film Festival i september och oktober. Ett urval av vinnarna visas den 1 november i Hässleholm Kulturhus.
Den 4 oktober är ett datum då de som tror att de inte gillar klassisk musik borde utmana sig själva och gå och lyssna till de två engelsmännen ”The Classic Buskers” som uppträder under rubriken Classic music without the boring bit…”
-Väldigt spännande och annorlunda, tycker Chatarina.

Några andra smakprov:
Cirkus Cirkör kommer den 4 oktober. Förra året tvingades man ställa in besöket i Hässleholm.
Strindberg blir ett givet tema under hela säsongen med bland annat flera teaterföreställningar arrangerade av Hässleholms Teaterförening. Den som köper biljetter till flera föreställningar kan göra ett riktigt klipp. Alla tio föreställningarna för 500 kronor bland annat.
”Smala veckan” inleds den 22 oktober där hågade kan vidga sina vyer och göra något man kanske aldrig gjort tidigare. Gå och lyssna till ”Kontorsorkestern” till exempel. Jodå, man spelar med hjälp av bland annat skriv- och räknemaksiner…Eller lyssna till poeten och författaren Tomas Ekström ”I smala poeters sällskap” eller kanske spela erotiskt bokbingo?!
 

Radarparet Anders & Måns blir konferencierer när Hässleholm firar galakväll. Foto: PRESSBILD

Radarparet Anders & Måns blir konferencierer när Hässleholm firar galakväll. Foto: PRESSBILD

Publicerad 10 August 2012 09:51

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag