Tova ditt eget Iphonefodral

Gammalt och nytt förenas hos studieförbunden

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. När höstmörkret sänker sig vad gör man då? Kanske som hundratusentals andra svenskar; går med i en studiecirkel. Utbudet i Hässleholm är generöst med en tydlig back to basic-trend, men också med kunskap för dem som vill hänga med i den tekniska utvecklingen.

Tova ditt eget Iphone eller Laptop-fodral får bli sinnebilden för utbudet. Hantverk, som till exempel silversmyckestillverkning och broderi, jakt, blomsterarrangemang och tovning får stå för back-to-basic-utbudet medan  webbdesignkurser och kurser i hur man använder sociala medier kan representera den tekniska utvecklingen.
Malin Andersson, Studieförbundet Vuxenskolan, säger att broderiet går igenom en renässans. Att tillverkning av silversmycken har blivit en trend och att tovningen kommer stort.  Intresset för släktforskning har inte mattats av. Och hon poängterar vikten av att ha verksamhet även i kransorterna till exempel i Tyringe, Algustorp och Västra Torup.

Medborgarskolan har som nationellt tema ”Snäll rebell” där de satsar på kurser om mänskliga rättigheter, miljöpåverkan och hållbarhet. I Hässleholms kommun märks utbud som webbdesign och tekniken med Iphone och Ipad.
-Ganska nytt är piloxing, en kombination av rörelser inspirerade av pilates och boxning, säger Medborgarskolans Karin Holm.
Att röra sig rätt, äta rätt, lära sig språk och dansa är utbud vi aldrig tycks tröttna på. Zumba till exempel verkar ha kommit för att stanna.
Bland språkutbudet märks kinesiska arrangerat av Studieförbundet Vuxenskolan. Grundläggande språkutbud finns hos de flesta studieförbund och är man osäker på vilken nivå man ska studera finns språktester.

ABF kännetecknas av samarbetet med sina medlemsorganisationer där det arrangeras mängder av kurser.
-Vi kör allt ifrån litteraturcirklar till ukelele plus det som olika politiska organisationer, eller rörelser som till exempel PRO organiserar. Många kurser initieras av kompisgäng som blir tillräckligt många för att starta en cirkel. Vi kör rockskola i Perstorp och digital inspelningsteknik. Mycket uppskattad är kursen i musik för funktionsnedsatta, säger Peter Dahlqvist, ABF nordost/ Hässleholm.
Många av de lokala studieförbunden har fått upp ögonen för kransorterna. Studefrämjandet startar handarbetskafé i Sösdala och cirkel i Vinslövshistoria. Det satsar även i Emmaljunga och Vittsjö. Även här är hantverk stort. Mycket handlar om hund och ett samarbete har inletts med Hässleholms Hembygdsmuseum. Kamratcirklarna är stora och förbundet är även involverade i den uppmärksammade utställningen om Perrong 23. De arrangerar också tre konserter på Ljungdala. 
 
 Fakta/ Studieförbund
Studieförbunden är Sveriges största mötesplats för bildning och kultur. Studiecirklar är det som studieförbunden är mest kända för. Varje år anordnas över 280 000 cirklar med hundratusentals deltagare. I Folkbildningsförbundet ingår tio studieförbund med olika profil och inriktning; ABF, Folkuniversitet, Ibn Rushd, Kulturens bildningsverksamhet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studieförbundet Bilda, Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet. Kommunanslagen till förbunden har under de 20 senaste åren halverats.
Källa: Folkbildningsförbudnet
 
 
 
 

 

Publicerad 13 August 2012 08:54

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag