Tykarpsgrottan befarade fall blev framgång

"Rena drömmen för en skräckfilmsregissör"

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. -Nä, jag har verkligen inte ångrat mig! Det strålar om Anna Axelsson när vi pratar om den gångna sommaren och Tykarpsgrottan som hon bestämde sig för att ta över i våras. Hon blev, tillsammans med maken Markus, femte generationen som driver verksamheten. Och nu öppnar sig nya stora möjligheter.

Det som kunde uppfattas som slutet för Tykarpsgrottan i Ignaberga eller Tykarpsgruvan, som det mer rättvist bör kallas, har öppnat helt nya vägar i dubbel bemärkelse. Nödutgång, som Räddningstjänsten krävde i första hand, men också dörrar till avancerade filminspelningar och helt andra typer av större arrangemang.
-Den nya ingången, eller utgången rättare sagt,  är ju hur stor som helst, med plats att köra ner med en fyrhjuling om så skulle behövas, förklarar Anna.
-Den ordinarie ingången är ju liten och det kan vara svårt att ta ner utrustning som kanske behövs för till exempel en större filminspelning, bröllop och whiskyprovningar.  Nu är det ju inga problem längre, konstaterar hon.

Vi snackar om vilka filmer som skulle kunna få en extra krydda i grottans virvlande tunnlar och stora djup. ”Kullamannen” och ”Ronja Rövardotter” har redan spelats in där, men här borde finnas i det närmaste obegränsade möjligheter för skräckfilmsregissörer av dignitet.
-Ja, här är ju rena drömmen för en skräckfilmsregissör...menar Anna.
För det är en hisnande och skrämmande känsla som pirrar i kroppen när man nalkas ingången till grottan. Några trappsteg ner och den råa luften kramar om besökaren som utrustas med lykta för att sedan ta sig an vandringen genom labyrinterna tryggt förevisade av guider.

Anna berättar att grottan mäter cirka 10 000 kvadratmeter. Dessutom finns det ytterligare cirka 10 000 kvadratmeter under jord som inte används. Och jodå, man kan gå vilse i mörkret utan guide. Men säkerheten är stor. Ingen får avvika från gruppen.
Och inte blir det mindre spännande genom de klasar av fladdermöss som hänger lite varstans.
-Titta där, säger Anna och lyser med sin lykta upp en del av taket. Där hänger tre!
Vi tittar och tittar. Och mycket riktigt. Det som såg ut att vara tre medelstora mörka stenar är tre fladdermöss som oberörda av vårt pladder sover sin skönhetssömn samlade i en enda stor fladdermusklump.
Fladdermössen brukar fascinera.
-Vi försöker få besökarna att inte prata alltför högt för att inte störa. En gång var det en grupp här nere som var aningen högljudda. Då var det en fladdermus som började skaka på huvudet. Precis som ”Äh, lägg av med ert pladder och låt mig sova”. Han ruskade förmodligen på sig av annan anledning, men det såg faktiskt lite kul ut.
Tykarpsgrottan är sinnebilden för att till synes total motgång kan vändas till medgång. Annas pappa, Bertil, gav faktiskt upp när han inte fick EU-bidrag till nödutgången som skulle kosta multum. Grottan var stängd i närmare ett år.
Så kom räddningen genom att Anna och Markus fick ett lån och kunde köpa hela härligheten, med nödutgång. Nyinvigning blev det i maj i år.
Och turisterna har strömmat till Ignaberga.
-Hmmm, vi var lite oroliga för att vi hade blivit bortglömda efter stängningen. Men inte då, har ingen siffra, men här har verkligen varit välbesökt. Tror nog att årets resultat är bland de bästa.
De närmaste planerna är att rusta upp campingen och förbereda för julmarknaden.
 Fakta/ Tykarpsgrottan
I Tykarpsgrottan bröt man kalksten redan i mitten av 1700-talet, ett arbete som avslutades 1888.  Nu är den en turistmagnet med förutom gudiade grottvisningen även till exempel fladdermusäventyr, chokladprovningar och inmundigande av ärtsoppa. Under våren 2012 påbörjades byggnationen nödutgången som krävdes. Alla utrymmen ska ha en alternativ väg ut i händelse av till exempel rökutveckling, även gruvor. Arbetet inleddes med att gruvans utbredning i förhållande till ovan jord mättes ut med laser. Med denna kunskap kunde man planera för var i gruvan det var lämpligast att ansluta en tunnel.
För att vara på den säkra sidan borrades ett 11 meter djupt hål ner genom matjord och kalkberg, rakt ner i gruvans tak. De tidigare uppmätningarna stämde och grävarbetet inleddes den 20 mars. Efter ett par veckor  hade maskinerna åstadkommit ett 50 meter långt, 30 meter brett och 11 meter djupt schakt. Då var det dags att ta sig igenom gruvväggen. Kalken visade sig vara mycket hård och svårbearbetad varpå hål efter hål borrades i en valvformation. På så sätt skapades ett massivt fristående kalkblock. Kalkblocket lyftes sedan ut med hjälp av pallgafflar och man hade nu två nedgångar - en skapad med kilar och hackor under 1700-talet och en skapad med maskinkraft 2012.
Nästa steg blev att få den 40 meter långa tunneln på plats. Den lyftes i två delar ned i schaktet och anslöts till gruvan med hjälp av lyftkran. Sektionerna bultades samman och de schaktmassor som tidigare grävts upp användes som återfylland runt tunneln.
 

Kolla där! Fladdermöss...och jodå, en liten hög av sovande fladdermöss, en vanlig syn i Tykarpsgrottan. Låtsasfladdermöss finns i souvenirbutiken. Foto: Helene Nordgren

Kolla där! Fladdermöss...och jodå, en liten hög av sovande fladdermöss, en vanlig syn i Tykarpsgrottan. Låtsasfladdermöss finns i souvenirbutiken. Foto: Helene Nordgren

Publicerad 14 August 2012 11:28

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag