Hitta rätt i svampskogen

Av
Ida Eriksson ida.eriksson@lokaltidningen.se

S(T)OPP. Svampsäsongen är här och jakten på skogens guld är för många i full gång. Om du planerar att ge dig ut i skogen och leta gäller det att veta vad som är just skatter för svampkorgen – och inte ren livsfara.
– Det finns flera exempel på giftsvampar som är lätta att förväxla med ätbara, säger Michael Krikorev, svampexpert.

Listan på svamparter som producerar naturliga gifter är lång och några av svamparna på listan kan orsaka stor skada de äts. Michael Krikorev är utbildad svampkonsulent och har gett ut flera böcker inom ämnen och driver dessutom webbplatsen Svampguiden. com, där han guidar svampplockare till lycka i svampskogen. Michaels tips för att plocka säkert är att plugga in några svampsorter per år.
– Börja med att skaffa en bra svampbok och lär dig känna igen ett fåtal nya svampsorter per år. Läs om i vilken miljö de växer, gå sedan ut och leta i dessa miljöer när det är svampsäsong. Att gå en svampkurs är också ett bra sätt att lära sig nya svampar.

Inget för nybörjare
Att känna igen en gul kantarell är kanske ingen match. Men om man är ute efter exempelvis champinjoner och trattkantareller finns anledning att se upp, eller snarare extra noga ned.
–Vit flugsvamp kan förväxlas med champinjoner. Dessutom finns det giftiga champinjoner också, så champinjoner är inte lämpliga för nybörjare i svampskogen. Toppig giftspindling kan växa i samma miljö som trattkantareller, de är inte speciellt lika, men de är ungefär lika stora och kan växa tätt intill varandra så det finns exempel på människor som har blivit förgiftade på grund av att de har slarvat vid rensning, berättar Michael Krikorev.

Här hittar du kantareller
Så ja, är man nybörjare i svampskogen är det kanske säkrast att hålla sig till gula kantareller. Och när det gäller dessa små godingar är det få som delar med sig av sina favoritställen. Men Michael Krikorev vet var du ska leta.
- Kantareller kan växa tillsammans med flera olika trädslag och finns i många olika typer av barr- och lövskogar. När och var man kan hitta kantareller kan variera mellan åren beroende på hur vädret har varit.
På Svampguiden.com är det dessutom en hel del givmilda själar som ger information om var och när svamparna finns att plocka. Det går att söka information för just den trakt man är intresserad av att plocka i.
När man sedan känner sig redo att öka mångfalden i korgen finns såklart flera svampsorter än kantareller som är både goda och lätta att känna igen.
Blek taggsvamp, svart trumpetsvamp och blodriskor är några exempel som Michael Krikorev ger.
Och ja, sedan finns det ytterligare ungefär 100 sorters matsvampar där ute i markerna. Det gäller bara att lära sig känna igen dem...

Svampgifter och hur de påverkar kroppen

Vissa kan: Påverka nervsystemet. Exempel: röd flugsvamp, panterfläckig flugsvamp, brun flugsvamp, samt vissa arter av broskskivlingar, slätskivlingar, trådskivlingar och trattskivlingar Påverka mag-tarmkanalen. Exempel: giftchampinjon, giftkremla, bolmörtsskivling Skada inre organ. Exempel: vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, gifthättingar, toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling Ge allergiska reaktioner. Exempel: pluggskivling Ge förändrad känslighet för alkohol. Exempel: grå bläcksvamp Ge hallucinogena effekter. Exempel: toppslätskivling Ge blandad symtombild. Exempel: stenmurkla Källa: Giftinfomationscentralen

Publicerad 15 August 2012 16:04

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag