Fredrik Ekdala, känd underhållare och föredragshållare i Skåne har drabbats sjukdomen Parkinson. - Något jag får lära mig att förhålla mig till, säger han. Foto: Maja Ögren Andersson

Fredrik Ekdala, känd underhållare och föredragshållare i Skåne har drabbats sjukdomen Parkinson. - Något jag får lära mig att förhålla mig till, säger han. Foto: Maja Ögren Andersson

"Du är inte ensam om att drabbas av tragedier"

Av
Maja Ögren Andersson

HÄSSLEHOLM. Ett möte med Fredrik Ekdala, 46, sätter spår. Det vet tusentals människor som har mött honom som populär programledare i radio Kristianstad , stå upp-are, musikalartist, föredragshållare eller som coach för arbetslösa ungdomar. Efter diagnosen Parkinsons sjukdom har han mött ytterligare en dimension av livet.

När Fredrik snackar om att livet har sina upp- och nergångar, att man kan likna det vid en vågrörelse där vi ibland rider på vågornas toppar för att ibland sjunka ner i vågdalar, så känns det allt igenom äkta.
– När något tragiskt drabbar människor så frågar de sig ofta ”Varför drabbar detta mig? Vad har jag gjort för ont?” Sanningen är att det inte alls drabbar bara dig eller mig. Alla människor drabbas av något jobbigt någon gång, ja, flera gånger under livet. Det måste vi vara medvetna om och också beredda att möta, säger Fredrik som fick sin diagnos  i augusti förra året.
 – Nu du Fredrik gäller det. Lever du som du lär? Frågade jag mig själv efter att instinktivt ha reagerat med j-vla, h-vetes skit! När beskedet hade sjunkit in började processen, vad kan jag göra av det här?
– Jag älskar att hålla föredrag om att tänka positivt och personlig utveckling. Nu blir jag alltså proffs på Parkinson också. Som det amerikanska talesättet säger ”Får du citroner så gör lemonad.” Vad kan jag göra för bra av det här? Jag kan föreläsa och bearbeta, sprida information och göra det till mitt jobb. Så gick tankarna.

 Nu håller sig Fredrik inte bara till stängda rum där företag eller andra lyssnar . Nu håller han öppna föredrag där det behövs extra stolar för att alla som kommer ska få plats.
– Se till att du blir långtidssjukskriven, arbetslös eller sittande i rullstol har jag svarat de som tidigare har frågat när de kan lyssna på mina föredrag. Humor mitt i elände är viktigt.
Fredrik har en minst sagt livsbejakande livsfilosofi. Att vara öppen och se möjligheter i allt man möter. Det där med att vissa människor har en sådan himla tur skriver han inte alls under på.
– Vadå tur? Det handlar mycket om ditt eget förhållningssätt.
Och så tar han exemplet när han bokade biljetter till fel teaterföreställning. En felbokning som visserligen fick Fredrik och flickvännen att känna sig ordentligt malplacerade i långklänning och kostym, men som öppnade en radda möjligheter för Fredrik.
– Jag fick massor med kontakter genom Scenforum där vi alltså hamnade. Dittills hade jag fuskat som trubadur och drömde om att bli rockidol. Nu blev det teater, stand up, ”Drömstart” i Radio Kristianstad där vi knep lyssnare från Rix FM, haha, och andra möjligheter. Tänk vad en felbokning kan ge!

”Våga säga JA” har varit temat på flera av hans föreläsningar.
 – Jag minns när de ringde och frågade om jag ville vara med i en show tillsammans med bland andra Lennie Norman.
"Ja", svarade jag.
– Vadå då. Om de trodde att jag inte skulle klara det hade de väl aldrig frågat. Nio av tio hade nog sagt nej. Och sedan suttit och grämt sig över att de aldrig fått chansen...
Fredrik vill leva efter tron att han alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle. Och nämner begreppet Serendipitet, myntat av den brittiske författaren Horace Walpole. Ett begrepp som används av forskare för att ”beteckna förmågan att ta tillvara upptäckter som man kommit över av en tillfällighet vid sökandet efter något annat...” som när han beställde biljetter till fel teaterföreställning till exempel och snubblade över nya  möjligheter.

Vad gör sjukdomen med Fredrik? Det vet han ännu inte riktigt. Han äter bromsmediciner med jobbiga biverkningar. Han kan komma att drabbas av det ena efter det andra. När vi pratar om det blir han tyst länge,  allvarlig och sorgsen. 
 – Det kommer bättre mediciner, möjligen operationer  i framtiden.  Men den dagen jag gör ett sämre jobb på grund av sjukdomen då ska jag göra något annat.
 Uppdraget, menar Fredrik, är att få människor att vakna, börja reflektera och se saker på ett annorlunda sätt.
Är det någon som ska lyckas med detta så är  det Fredrik.

Publicerad 22 February 2013 11:50