Hobby som ger närhet till naturen

Av
Helene Nordgren

FRITID. Att på ett par meters avstånd få en väsande anakonda i kamerasiktet är inte är inte något som gör Magnus Mårtensson speciellt uppskrämd.
– Det som däremot gör mig rädd då jag reser är den hetsiga trafiken som finns på sina håll i världen samt kriminalitet och korruption eller att min packning inte kommer fram.

Med ett batteri av dyrbar fotoutrustning har hässleholmaren rest runt de senaste sex åren till ett flertal exotiska platser för att fotografera det vilda djurlivet. Det har inte alltid varit helt problemfritt.

Tagen som gisslan

– I samband med en hemresa från Uganda blev jag och ett par andra fotografer tagna som gisslan. De vägrade släppa oss om de inte fick pengar. Det krävdes bland annat att flera ambassader fick kopplas in innan vi blev fria.

I Uganda hade Magnus bland annat fått möjlighet att fotografera bergsgorillor.
– Men det var hårt arbete att komma till deras boplats. Vi fick gå igenom en ganska tuff terräng i fyra timmar. Väl framme kände jag att det inte blev så bra bilder. Det är så mycket som ska stämma för att det ska bli riktigt bra.

Kungsörn och havsörn. Foto: Magnus Mårtensson

Kungsörn och havsörn. Foto: Magnus Mårtensson

Allt stämde

Väldigt nöjd blev han däremot med en bild av en ormhalsfågel som han fotograferade i våtmarksområdet Pantanal i Brasilien dit han egentligen åkt för fotografera jaguarer.
– I den stunden stämde allt och ljuset var perfekt, säger Magnus som nyligen fick bilden publicerad i National Geographic.

Han föredrar att fotografera i det varma morgon- och kvällsljuset. Ett antal nätter per år sover han därför i tält för att vara på plats när djurlivet vaknar.

En bra sovsäck, tålamod och ett stort djurintresse underlättar menar Magnus.

Han lägger mycket tid på att rekognoscera.
– Det tog mig exempelvis tre år innan jag hittade en riktigt bra plats att fotografera kronhjortar på. Men det var det värt.

Magnus gömsle. Foto: Magnus Mårtensson

Magnus gömsle. Foto: Magnus Mårtensson

Kriminella gäng

Under sina resor har han flertalet gånger bevittnat rov- och tjuvjakt på de vilda djuren.
– Förra året dödades drygt 1 000 noshörningar. Kriminella gäng vill åt hornen som används till allt från potensmedel till pulver i drinken för att slippa bakfylla, vilket är helt idiotiskt! Ett horn kan betinga ett värde upp till tre miljoner kronor. Tjuvskytte är en ren industri som håller på att ta död på djurlivet i Afrika. Bland annat dödades cirka 30 000 elefanter förra året i tjuvjakt!
– För hundra år sedan fanns det 100 000 vilda tigrar, idag är det endast 3 000 kvar.
– Och det finns fler lejon i hägn än det finns vilda i ett par länder i Afrika. Man föder upp lejon i fångenskap för att sedan européer och amerikaner mot stora summor pengar ska komma för att ”jaga” och skjuta dem, säger Magnus.

Gul anakonda. Foto: Magnus Mårtensson

Gul anakonda. Foto: Magnus Mårtensson

Utställningar

Mer om rovjakt och naturfotografering berättar Magnus om när han åker runt och håller föredrag.

Nästa gång han föreläser är den 24 februari församlingshemmet i Tyringe.

Under februari visas hans bilder på Hästveda bibliotek och i mars på biblioteket i Vittsjö.

PERSONLIGT:

Namn: Magnus Mårtensson. Ålder: 30 år. Bor: I Hässleholm. Uppväxt: I Hästveda. Jobb: Arbetar med planering och försäljning på Smekab i Önnestad. Facebook: www. facebook.com/fotograf.magnusmartensson

Publicerad 12 February 2014 09:31

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.