DIABAS är Årets Sten i Sverige. Här visar Felicia Johansson upp ett varuprov från AK Fernströms granitindustrier. I bakgrunden en diabaspiedestal gjort som ett Mästarprov i början av förra seklet vid samma företag. FOTO: Peter Enckell

DIABAS är Årets Sten i Sverige. Här visar Felicia Johansson upp ett varuprov från AK Fernströms granitindustrier. I bakgrunden en diabaspiedestal gjort som ett Mästarprov i början av förra seklet vid samma företag. FOTO: Peter Enckell

Svarta guldet är Årets sten

Diabas från vår region ut i hela världen

Av
Peter Enckell

BLEKINGE/NORDOSTSKÅNE Sveriges Stenindustriförbund har utsett Svensk diabas till Årets svenska sten 2014. Svensk diabas har ett starkt renommé och är den internationellt mest eftertraktade svenska naturstenen. Den pryder ett flertal välkända monument runtom i världen och i Sverige.
Motiveringen till valet av Årets svenska sten lyder: ”Svensk diabas utses till Årets svenska sten 2014 för denna exklusiva stens unika tidlösa kvaliteter. Varje tid finner sitt sätt att använda naturstenens ”Rolls Royce” eller ”Sveriges svarta guld”, som den också kallas. Svensk diabas är en av de mest sällsynta stensorter som bryts i landet. Stenen kan, genom att slipas och bearbetas, ges helt olika uttryck och inspirerar ständigt nya generationer arkitekter, inredningsdesigners och konstnärer.
– Det är en utmaning att möta efterfrågan på Svensk diabas, som endast bryts med stor varsamhet på några få ställen i Småland och Skåne. Stenen, vars djupa svärta står emot tidens tand, lockar samtidigt köpare över hela världen, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.
När Swedbanks nya huvudkontor invigs senare i år kommer golv och trappor prydas av Svensk diabas. Sedan 1976 sitter Sveriges Riksbank i en byggnad ritad av arkitekten Peter Celsing. klädd med svensk diabas bruten i Hägghult,
Vi har tidigare skrivit om USA:s mest berömda krigsmonument som står i Washington. Hela fundamentet är slipat och graverat vid sliperiet i Sternö. Vi har också skrivit om diabasdopfunten i Växjö domkyrka formgiven och uthuggen av Karl Thierfelder i Sternö.
Exklusivt i Japan
I Japan är Svensk diabas det främsta valet för den som vill köpa en exklusiv gravvård. Dit exporteras i dag flera av de finaste styckena av stenen. Polen och Baltikum är dock den enskilt största exportmarknaden. Totalt exporteras 90 procent av all Svensk diabas. Svensk diabas är även högt eftertraktad bland konstnärer. Raoul Wallenbergmonumentet utanför FN-byggnaden i New York har formats ur stenen, liksom väggar i området kring minnesmonumentet Ground Zero. Den prisbelönte svenska konstnären Pål Svensson har använt Svensk diabas i ett flertal konstverk, bland annat det kända Sprungen Ur i Wanåsparken i Skåne. Skulptören och glaskonstnären Bertil Vallien låter ofta sina konstverk bäras upp av en bas i Svensk diabas.
– Vi ser också en trend att fler svenskar börjar upptäcka svensk diabas som köksbänksmaterial. Med sin exceptionella täthet är den ett utmärkt underlag för ambitiösa hemmakockar, säger Kai Marklin.
Även ingenjörsföretag använder svensk diabas. Microbas i Hässleholm tillverkar mätbänkar åt bland annat bioteknik-, medicin- och elektronikindustrin. Kraven på precision är där oerhört höga. Svensk diabas har visat sig vara ett material som klarar att möta dessa krävande miljöer.

BOTTENSOCKELN på ett USA’s mest kända krigsmonument är slipad och graverad diabas från Blekinge FOTO: Peter Enckell

BOTTENSOCKELN på ett USA’s mest kända krigsmonument är slipad och graverad diabas från Blekinge FOTO: Peter Enckell

Publicerad 29 March 2014 07:00