Fredrik Gunnarson har haft bråda tider med att snickra och färdigställa det sista i den före detta ladan som en gång tillhörde en ”tanta Pålsson”. FOTO: ÅSA BORGLIN

Fredrik Gunnarson har haft bråda tider med att snickra och färdigställa det sista i den före detta ladan som en gång tillhörde en ”tanta Pålsson”. FOTO: ÅSA BORGLIN

Bjärnum får en teater

Av
Åsa Borglin

BJÄRNUM. Bjärnum sällar sig till småorter som Marsvinsholm och Skillinge och blir ett resmål för sommarteater. 26 juni har Bjärnum Stadsteater premiär på den humorfyllda monologen "Kontrabasen".
Bakom satsningen står skådespelaren Fredrik Gunnarson, fritidsboende i Bjärnum sedan 13 år tillbaka och till vardags knuten till Malmö Stadsteater.
Scenen och de 45 publikplatserna ryms i en gammal svinalada på tomten men kommer för den sakens skull inte sakna klassiska attribut för en teatersalong som guldfärgat trä och rött sammetstyg.
– Jag vill att publiken ska känna att de kommit till en annan värld när de stiger in på teatern från sommarmiljön i trädgården, säger Fredrik Gunnarson.
Samtidigt är han mån om att skapa en varm, generös stämning där publiken kommer nära både skådespelare och andra medarbetare.
– Publiken får till exempel gärna stanna kvar efter föreställningen då jag finns tillhands att prata med.

Generös stämning

Tanken är att göra teater lättillgänglig som konstform. Motsatsen är en högtidlig och stängd atmosfär där besökare riskerar att känna sig obekväma.
– Som gammal busschaufför har jag också funderat på att köra bussturer och hämta upp publik längs vägen.
Fredrik Gunnarson tar däremot inte lätt på det själva konstnärliga.
– Jag är noga med att leverera kvalitet och vill gärna spela klassiker här som Strindberg och Tjechov. När det gäller humor ska det vara komedier med substans.
Han förklarar att genom att spela inomhus kan han ge publiken en intim, närmast filmisk upplevelse.
– Många andra sommarteateruppsättningar spelas utomhus inför hundratals åhörare vilket kräver en speciell spelstil med stora gester och att skådespelarna starkt projicerar rösten.

Inte lada i namnet

Namnet Bjärnum Stadsteater är en lek med ord men signalerar även den kvalitet som Fredrik Gunnarson pratar om.
– Det är ett lite kaxigt namn, säger han och skrattar.
Vad är det då som driver honom att ägna även sin semester åt att spela teater kan man fråga sig?
– Lusten att skapa något helt själv som det är frågan om här, jag ser det som en skön kontrast till arbetet som anställd där det handlar om att förverkliga någon annans konstnärliga vision, men de båda upplevelserna kompletterar varandra eftersom det ligger en tjusning i båda.

Prisbelönt pjäs

Sommarens uppsättning, monologen Kontrabasen av Patrick Süskind spelade och regisserade Fredrik Gunnarson första gången år 2000 och belönades då med både Kvällspostens Thaliapris och Nöjesguidens pris för scen och teater.
I korthet handlar den om en kontrabasist vid en symfoniorkester som inte kan bestämma sig för om han är stolt över sitt instrument eller om han hatar det till döds. På samma gång som han försvarar basens position i orkestern misstänker han att valet av instrument har förstört hans liv.

Pendlarvänligt

Start- och sluttid har parerats med tågtider för att publiken ska hinna med en fika både före och efter föreställningen.
– Vill man göra en dagsutflykt kan man bada i sjön Bjärlången här intill, säger Fredrik Gunnarson, som gärna vill hålla stand-up kvällar i ladan också, och åtminstone en redan i år.

Publicerad 26 May 2015 07:45