Frida Olofsson, Hässleholms motorklubb är både kartläsare för Viktoria Lindh i asfaltscupen och kartläsare på grus, för Anders Persson i Simrishamns motorklubb. FOTO: PAOLA NORDGREN

Frida Olofsson, Hässleholms motorklubb är både kartläsare för Viktoria Lindh i asfaltscupen och kartläsare på grus, för Anders Persson i Simrishamns motorklubb. FOTO: PAOLA NORDGREN

Får kosta att vinna loppet

Av
Åsa Borglin

MOTORSPORT. Fjolårets nyhet kvarstår. Asfaltbanan på Garnisonen kommer fortsätta att köras medsols i Hässleholms GP i stället för motsols som tidigare år. Fördelen är bättre platser för publiken och det visar ingen skillnad på snabbheten. 1 maj tävlas det igen.
Inte alla tävlande gillade dock nyordningen 2015.
– Vissa tyckte att banan var snabbare medsols och att det därför inte var bra, säger Claes-Göran, ”CG”, Wilke, tävlingsledare i arrangerande Hässleholms motorklubb, HLMK.
Det visade sig emellertid att fjolårets segrare, dansken Brian Madsens vinnartid var identisk med den tid han vann med 2011 på motsols varv med samma bil.
– Det är alltså inte snabbare att köra banan medsols, det bara kan upplevas så.
CG Wilke förklarar att med den nya körriktningen blir det mer plats på Dragonhöjden för publiken som nu ser banan från en annan vinkel.
– Därför kör vi på som sist och låter de rödvita suggorna stå kvar i kurvorna på samma plats som förut.
Förra året var det också nytt med namnet på tävlingen som tidigare hette Lille Mats rallysprint.
– Vi beslöt att döpa om den till Hässleholms GP när vi insåg vilken prestige det är bland tävlande att vinna den.

Båda hyrde dyrt

Han upptäckte nämligen att både norrmannen Rune Danneborg och Brian Madsen har hyrt bilar för mellan 50 000 och 100 000 enkom för tävlingen för att öka sina chanser att vinna.
– Rune Danneborg var totalsegrare 2014 och har lagt ner 10 år på att få stå som segrare.
Förkortningen GP syftar på Grand Prix men enligt CG Wilke ägs själva det namnet och därför får de inte säga det utan hålla sig till förkortningen.
De bästa danskarna kommer och tävlingen är fortfarande nordens största rallytävling på asfalt.

Rent tjejteam

Hemmaföraren Viktoria Lindh kör i år med Frida Olofsson från Broby som kartläsare.
– Det är ganska ovanligt med hel-tjejekipage så det ska vi uppmärksamma i vårt programblad med en intervju med Viktoria.
Förre kartläsaren Tord Lindh är Viktorias man och han ska nu i stället passa deras son på ett och ett halvt år när hon kör.

Visste du...

..att Frida Olofsson tillsammans med Simrishamnsföraren Anders Persson vann Simrishamns Mixen 9 april för B-förare som hade status som Rally DM Södra Bilsportförbundet.

Publicerad 11 April 2016 14:00